呢排介緊食甜野,但係答應咗買嚟Family Day個陣做Happy Ending💗所以今次都係揀咗,不太膩又不太甜的【la famille】,都幾欣賞佢地由始至終都只賣一種蛋糕—【戚風蛋糕】,咁岩今日執到呢間K11店,有新嘅系列添!K11購物藝術館B1樓,門面開揚,揀蛋糕都開心一點。門口嘅凍櫃實在太令人著迷,戚風蛋糕唔同嘅顏色喺晒到,淨係個賣相都夠哂吸引仲有蛋糕Menu好多款揀。當中有D係有清新既感覺,又有D係雍容華貴既氣質,但係無論係邊款都好,都覺得配搭得好好。另外高度衞生呀,件件獨立以玻璃罩蓋住,非常整潔衞生,食得安心又放心。軟綿綿嘅蛋糕我真係好鍾意食️‼️【la famille】嘅蛋糕我最欣賞就係蛋糕口感夠軟熟,鬆軟綿密,食落仲有點點濕潤,蛋白與蛋黃的黃金比例要拿捏得好,其次就係款式多👍🏻👍🏻跟住就係入面嘅北海道Nakazawa鮮忌廉,輕盈滑身好易入口😍最後緊係價錢啦,細細個平平地,唔係節日買嚟食都藉口多咗,1-3個人又OK💁🏻‍♀都真係幾好每個蛋糕比手掌大少少,罪惡感都小D🤗.▲沖繩菠蘿完熟香蕉 $54👉🏻聽個名都覺吸引,因為完熟香蕉真係好香好甜,面層有著大大舊嘅香蕉蓉,口感軟軟的

K11購物藝術館B1樓,門面開揚,揀蛋糕都開心一點。

每個蛋糕比手掌大少少,罪惡感都小D🤗
沖繩菠蘿完熟香蕉 $54
👉🏻聽個名都覺吸引,因為完熟香蕉真係好香好甜,面層有著大大舊嘅香蕉蓉,口感軟軟的,每啖戚風蛋糕都可以滲透出淡淡嘅香蕉味,但係香蕉又唔會搶左少少霸道又清新菠蘿嘅味道,香蕉愛好者必試🤤

青新蘋果吉士紅茶 $54
🧁獨特的紅茶味搭配蘋果的微甜,口味相比其他都幾清新🍎感覺較為輕盈,呢款食完好似無乜罪惡感,BTW吉士cream真係好正!!
青新蘋果吉士紅茶

雙重朱古力 Double Chocolate $54
👉🏻店鋪的人氣產品之一,我都好推介,整體由兩種不同濃度的朱古力做成🍫入面朱古力忌廉漿同其他款式更不一,混合咗冧酒所以令到味道更香濃同甘甜,而面頭嘅朱古力脆脆同朱古力牌增加左口感,採用70%濃度朱古力製作,味道不會太甜所以很喜歡😍

沖繩黑糖栗子蒙布朗$54
👉🏻聽到黑糖有點卻步💁🏻‍♀因為驚太甜,但最後嘅甜度剛剛好,糖度控制得好好,外層佈滿一層層條紋嘅栗子蓉,已經覺得都幾靚,食落仲好實在的感覺,栗子味非常濃郁,無論面層同內層都入口香滑,配上戚風,口感綿密濕潤,好好味💕

英國伯爵茶巴伐利亞 $49
👉🏻還有色彩豐富又滿滿水果的Bavarois,英國伯爵茶,採用外國入口茶葉,透明啫喱內藏有食用花瓣及鮮果,下層就係幼滑既慕絲,整體黎講食落好清新🍮
英國伯爵茶巴伐利亞

介緊食甜野但食完之後都算係令自己開心一點既小情趣,當係逃避一下現實,暫時忘記眼前既煩惱吧。

私心推薦沖繩菠蘿完熟香蕉同雙重朱古力 Double Chocolate。相信好快就會回購嚕。
Type of Meal
Last Night Supper