2020-01-15
T.O.P.開左咁耐,都冇係果到食過野,今日決定去試一試呢間「LAB EAT Restaurant & Bar」。比正常晚飯時間早左少少,人未算好多,唔洗等位,太好了。😉果到既燈光比較昏暗,座位好寬敞,撐下枱腳不錯呢。-野食選擇都唔少喔,兩個人傾左一陣終於決定到食咩。-首先黎左個包先。通常價格中上,有啲情調既餐廳,個包都會比較特別。有時藍妹認為食個包就會知道間野得唔得。🤔呢間既包唔錯,表面雖然唔係好脆,但係都幾鬆軟呢,微甜既麥味,熱食唔錯。😋-Cranberry Poire Iced Tea(左);Narcissus(右)Cranberry Poire Iced Tea係蔓越莓汁,西洋梨,檸檬汁,紅茶,梨子汁。Narcissus係荔枝汁,檸檬汁,玫瑰,雪碧。藍妹比較偏向鐘意Narcissus,酸味出啲,比Cranberry Poire Iced Tea少左苦澀味。😯-法式黑松露焗砵酒田螺平時好少食田螺,亦唔係間間都有得食呢。賣相相當好喔!黑松露多到突哂眼,心諗咁重本?一食就知原因啦,黑松露係比較Cheap果種,味道超級淡,落再多都冇用。😖藍妹唔肯定係田螺都係咁定點,但藍妹覺得有啲苦澀味
比正常晚飯時間早左少少,人未算好多,唔洗等位,太好了。😉
果到既燈光比較昏暗,座位好寬敞,撐下枱腳不錯呢。
通常價格中上,有啲情調既餐廳,個包都會比較特別。
有時藍妹認為食個包就會知道間野得唔得。🤔
Narcissus係荔枝汁,檸檬汁,玫瑰,雪碧。
平時好少食田螺,亦唔係間間都有得食呢。
賣相相當好喔!黑松露多到突哂眼,心諗咁重本?
藍妹唔肯定係田螺都係咁定點,但藍妹覺得有啲苦澀味呢,所以上面既田螺真係麻麻。😵
不過講到下面既薯蓉同多士,真心好岩藍妹口味。
薯蓉調味一流,好香好滑,而多士烘到岩岩好,脆卜卜又香,超正。😍
係咪所有肝類都係一樣味嫁呢?藍妹真係唔係好分得到個分別。
鴨肝既份量適中,不得不讚煎得好好,生熟度岩岩好,
口感好之餘,味道亦唔差嫁,油脂既香醇keep住係口腔徘徊,好想食多幾塊。😜
相比起牛,藍妹覺得豬反而更難煮得好,因為好易煮到老,肉質就會好差。🤦♀️
呢到既豬令藍妹相當喜歡,大廚既功力真係唔錯。
煎得超級好,一切開係好淺好淺既粉紅色,唔係完全10成熟,Good!😍
食落口一啲都唔乾,竟然仲有啲肉汁,配佢既黑松露芥末黎食,滋味無窮喔!
佢會配埋紫薯蓉,藍妹食哂。😚
鱸魚同鱈魚一樣,其實只要唔係煮到熟哂,基本上唔會伏。😊
因為呢種魚既魚油好多,所以食落口會好juicy,又香又滑。
皮脆肉嫩,呢到既鱸魚合格有餘!不過係落鹽太重手啦,魚皮好咸呢。😫
帶子煎得唔錯,表面係金黃色既,肉質仲係滑既,食得到鮮味。
佢地話呢個係餐廳自家製既,藍妹幾期待呢。😍
嗯.....現實通常都會有啲落差。
賣相唔錯,藍妹認為構思唔錯,上面係蘋果蓉,下面係類似千層酥既酥餅。
不得不說,蘋果蓉真係好苦,藍妹食左兩啖就放棄左,如果佢地可以加啲糖去中和一下,應該會好好多。😭
但下面既千層酥好正,好鬆化。
旁邊應該係Vanilla雪糕,食得出係自家製既味道,唔會好甜,好味。😌
呢間野講真都幾貴下,性價比可能低少少,但係講氣氛情調,野食質素,真係唔錯。
如果想豪一次食下西餐,可以一戰既。