2021-01-29 162 views
星期日我同朋友去咗中環威靈頓廣場M88食素食午餐,餐廳係位於六樓嘅「珺」。朋友最近食過話唔錯,我上網睇食評評價亦然,令我有啲期待😁。餐廳環境好舒服,裝修簡約但不失氣派,其中有一排座位靠窗🪟,可以望到藝穗會。呢度嘅氛圍能夠提升整個用餐體驗。坐低冇耐,店員就為我哋送上餐牌,簡單介紹菜式,而且佢仲提及餐單係會每星期更新😮。呢度有提供套餐,同時亦可以單點。我哋揀咗價值$428嘅二人套餐👫,套餐內容好豐富。素芝士蕃茄配黑醋珍珠,呢個係西式頭盤。頭盤賣相吸引,蕃茄同芝士梅花間竹咁疊住,但如果想切開食就有啲難度,因為芝士易碎。素芝士質感似水牛芝士,估唔到都幾香。蕃茄好新鮮,但配埋黑醋食真係有點兒太酸,但開胃嘅。麻辣繡球菌萵筍絲,呢個係中式頭盤。本身以為萵筍絲係主角,但原來繡球菌更令人難忘。繡球菌個樣有啲似雪耳,但食落發現口感超爽,配以萵筍絲,可算係脆上加脆。我自己幾鍾意麻辣浸味,辣度幾勁,但麻味更出,同時亦有芝麻香。特濃蘑菇湯,呢個係西湯。餐牌冇寫錯,蘑菇湯確係比平日飲開嘅濃郁。每啖都充滿蘑菇蓉,所以好香,口感亦比較稠糊。另外,蘑菇湯會配一片法包。雞油菌竹笙素翅,呢個係中湯。佢比我嘅感覺有啲似碗仔翅
素芝士蕃茄配黑醋珍珠
麻辣繡球菌萵筍絲
特濃蘑菇湯
雞油菌竹笙素翅
雞油菌竹笙素翅,呢個係中湯。佢比我嘅感覺有啲似碗仔翅,但就冇咁多料,啲料亦唔同,因為呢度加咗雞油菌(菇嘅一種)、竹笙同素翅。湯品都幾夠味,但胡椒就落得重手咗啲。
玫瑰叉燒
玫瑰叉燒,素叉燒係由麵筋整成,顏色同真叉燒相若,我認為佢可以稱得上係色香味俱全。麵筋有嚼勁,唯獨外皮有少少硬。而我最欣賞嘅係餐廳自家製嘅玫瑰汁,清甜得嚟唔搶味,而且真係滲透出淡淡的玫瑰花香。
至尊猴頭菇
至尊猴頭菇,呢道菜我都唔知稱佢為中式定西式好,佢嘅造型有啲似爆谷炸雞。猴頭菇嘅外皮脆脆係用上花生,咬落覺得有啲印度咖喱味,幾特別又幾惹味。而猴頭菇嘅味道同口感就同我預期差唔多。
蕃茄獅子球螺絲粉
蕃茄獅子球螺絲粉,上述兩款我覺得似餸菜多過主菜,而螺絲粉呢碟先係我心目中嘅主菜。如果齋講螺絲粉,我就覺得冇乜特別,純粹係用上較為濃郁嘅蕃茄醬。反而獅子球就幾有驚喜,因為食落覺得同真嘅幾似,而且口感幾煙韌。
生磨蓮子露
生磨蓮子露甜品方面係每份另加$30。蓮子露比較少見,但食得出真係用咗好多蓮子磨製。不過我自己本身就麻麻哋中式糖水
純素朱古力蛋糕
純素朱古力蛋糕,呢個係西式甜品。純素蛋糕唔係第一次食,每次食都覺得係有少少分別,但唔識形容。蛋糕質感軟身,朱古力味好出。
總括嚟講,呢餐素食午餐唔錯,每樣菜式嘅賣相都非常精緻💚,有經過精心擺盤。另外,我覺得呢度幾特別係因為佢提供多國菜,套餐入面中西式都有得揀🍽🥢。整體我係幾滿意,我鍾意佢用上各式各類嘅菇菌🍄。不過我覺得如果份主食(即係飯麵嗰啲)份量多啲就更好,因為食素始終冇食肉咁飽嘛😝。
2021-01-24
$275 (Lunch)
麻辣繡球菌萵筍絲
雞油菌竹笙素翅