2025-01-10
最近心情吾係太好,想搵個地方靜靜地療癒一下自己,結果就發現左呢間位於葵芳既「The Pantry Cafe」。呢度既環境好chill,擺設簡單卻有品味,好岩一個人慢慢放鬆,仲有朋友話呢度既甜品一試難忘,所以決定過黎親身感受下! .Crispy Pork Burger $105試左佢地既Crispy Pork Burger,選用既係吉列日本豬柳,豬柳真係目測有2cm厚,炸得外脆內嫩,d肉汁鎖得好實,咬落去吾會乾。漢堡包夾住椰菜、酸青瓜同芝士,酸青瓜比到少少清新感覺,中和左豬柳既濃郁味道。豬柳同芝士融為一體,口感豐富又有層次,超有滿足感!加多$25仲有香脆粗薯條,一定要追加,粗薯條香口又夠份量,份外過癮! ,Pulled Pork & Pineapple Pizza $168手撕豬肉同菠蘿既組合其實好容易踩雷,但呢個Pulled Pork & Pineapple Pizza絕對係驚喜!pizza批底係中厚批,咬落去又脆又煙韌,質感非常好。上面鋪滿左手撕豬肉,肉質鮮嫩,味道香濃,再加上菠蘿既微酸甜,平衡得岩岩好,完全吾會覺得突兀。紅洋蔥既辛甜味同濃郁芝士融埋一齊,真係每一啖都充滿層次感,
Crispy Pork Burger $105
手撕豬肉同菠蘿既組合其實好容易踩雷,但呢個Pulled Pork & Pineapple Pizza絕對係驚喜!pizza批底係中厚批,咬落去又脆又煙韌,質感非常好。上面鋪滿左手撕豬肉,肉質鮮嫩,味道香濃,再加上菠蘿既微酸甜,平衡得岩岩好,完全吾會覺得突兀。紅洋蔥既辛甜味同濃郁芝士融埋一齊,真係每一啖都充滿層次感,好滿足!
Mint Chocolate Milkshake $59 & Fresh Orange Juice $46
薄荷朱古力奶昔絕對係signature!頂層仲有厚厚既cream,奶昔入口既時候,薄荷既清香同朱古力既濃郁岩岩好平衡,吾會過甜,飲落好refreshing又帶少少甜品既感覺。至於橙汁就係freshly squeezed既,酸酸甜甜,飲得出係用靚橙整,岩晒想清清口既人。兩杯飲品都係水準之作,值得一試!
Chocolate Banana Pancake $125
黎到The Pantry Cafe,點pancake真係一定冇錯,呢款Chocolate Banana Pancake可以話係成餐飯既highlight!兩層Ricotta厚班戟質地鬆軟又有蛋香,淋上濃郁既朱古力醬,頂層係朱古力布甸同朱古力雪糕,齊齊帶出濃濃既朱古力香氣。旁邊仲有焦糖香蕉,焦香味十足,焦糖層再加埋布朗尼蛋糕、藍莓同草莓,每樣都吾同口感但完美融合,擺盤靚到想影十張相!每一啖都係甜而不膩,好有心思,真係一定要試一次!