2022-07-21
滿小館🇭🇰Hong KongAverage expense pp: $400-500+📍Address: 滿小館, Tsim Sha Tsui 屋企人同我一向都好鍾意食中菜,趁生日特登book咗呢間精緻中菜,服務態度招呼得好好,環境清幽古色古香,坐得好舒服。最欣賞係生日驚喜~🎂甜品睇得出師傅嘅心思,因為訂位嘅時候提咗係生日飯,師傅特登安排咗甜品拼盤,分別有和菓子、馬卡龍、朱古力糯米糍同蛋糕,上碟嘅時候仲有噴煙效果,令到媽媽食呢餐生日飯食得好開心🥰首先一定要推介嘅係,片皮鴨二食同孜然魔鬼骰仔牛。骰仔牛係正宗嘅川味特色菜,採用新疆孜然粉,用串燒嘅方式,配上花椒同埋辣椒粉,骰仔牛內裏鮮嫩多汁,非常惹味,真係好驚喜!而且份量好多好抵食。片皮鴨係完整全隻鴨新鮮烤出來,一食係姐姐喺我哋面前,一片一片起外層嘅脆皮,食落卜卜脆。配上青瓜同埋京蔥,平衡到整體油膩感。二食揀咗薑蔥爆鴨肉,呢度菜好有鑊氣,我媽咁因為呢道菜食多咗兩碗飯,薑蔥調味非常惹味。冰鎮咕嚕肉就係呢間餐廳必點,除咗打卡好靚,冰鎮完之後外皮仲係外脆內軟,甜酸汁開胃之外,配菜嘅水果菠蘿、草莓、藍莓令整道咕嚕肉菜感覺清新。
🇭🇰Hong Kong
Average expense pp: $400-500+
📍Address: 滿小館, Tsim Sha Tsui