2021-05-24
天時暑熱,冇乜意欲煮飯仔,呢輪一係外賣、一係食麵。好耐好耐冇正正經經坐低食中菜,禮拜日嚟咗呢間喺尖東嘅餐廳食晚飯,環境夠舒服,招呼都好好,消費同一般酒樓差唔多,最近喺呢度網上訂座都有折。餐廳面積都幾大,平日夜晚開門冇耐,都已經有幾組客人入座。見佢哋有個wine pairing嘅餐牌。餐牌由小食、燒味、燉湯、海鮮、小菜、川辣菜都有,飽到我哋又食又打包,連甜品糖水都食唔落,哈哈。茶位除咗有普通茶葉,亦提供幾款花茶包括桂花烏龍、玫瑰荔枝同白桃烏龍呢啲比較清新嘅選擇,夜晚唔想飲咁濃嘅茶就適合喇。幾有誠意~冰鎮荔枝蕃茄仔 $68冰鎮蕃茄仔消暑,加咗荔枝肉碎嘅關係,帶出微微甜味。成餐飯點咗咁多肉,難免飽滯,用蕃茄仔解下膩一流蟲草花泡菜苗 $88三味叉燒 $128/例牌三味叉燒幾得意,一個例牌分別有蜜糖、柚子同和風味。叉燒肉唔係話好肥嗰種,但由於係厚切,食落仲幾軟腍, 而且有肉香柚子醬冇違和感,幾有新意;反而蜜糖味唔係好出,可能個人口味鐘意甜啲啦。梨山醬汁骨 $108聽講呢個係新菜式,鐘意重口味/送飯嘅菜式,呢個都好適合。鍋上熱辣辣,唔會太鹹。龍井煙燻太爺雞 $298/隻鐘意濃煙燻味嘅雞,唔好錯過濃
餐廳面積都幾大,平日夜晚開門冇耐,都已經有幾組客人入座。
見佢哋有個wine pairing嘅餐牌。
幾有誠意~
冰鎮荔枝蕃茄仔 $68
蟲草花泡菜苗 $88
三味叉燒 $128/例牌
梨山醬汁骨 $108
龍井煙燻太爺雞 $298/隻
鐘意濃煙燻味嘅雞,唔好錯過濃到我擘大哂對眼 (真係比過往食過嘅太爺雞煙燻味再重好多)
隻雞肥而不膩口,好好肉地,質地夠滑,多幾個人share食就fit (因為只有全隻份量)