2025-06-26
突然好想食中菜,我通常會揀「樂天皇朝」,一間來自新加坡既中菜館,主打粵菜同滬菜,食物有水準,環境好舒服,適合帶埋屋企人慢慢食嘢,於是呢個周末就帶埋家人chill下🥟.蘿蔔絲酥餅 $55一坐低就即刻叫左個我至愛既蘿蔔絲酥餅。酥餅外層好鬆化,一咬落啖啖香脆,裏面塞滿蘿蔔絲,帶點水份,食落完全吾會乾,味道清甜又吾膩🥮.聞香蔥油餅 $43蔥油餅係我地每次黎必食既星級小食。呢個蔥油餅好鬆化,入口即刻聞到濃濃既蔥香,裏面滿滿新鮮蔥花,食落好有層次,簡單但好滿足,絕對係滬菜既經典!🧅.淮揚三絲春卷 $48再叫左淮揚三絲春卷,份量岩岩好。春卷外皮炸得好脆,一咬落好juicy,裏面既餡料好足,有木耳、紅蘿蔔絲、椰菜絲等等,味道好平衡,食落清爽又夠香🥢.皇朝擔擔拉麵 $78主菜我揀左皇朝擔擔拉麵,份量夠晒!呢碗拉麵既湯底香辣得黎又吾會太膩,麵條彈牙,上面鋪滿蔥花同花生粒,食落好有口感,辣味同花生香好夾,令人一啖接一啖,停吾到!🍜.開陽蔥油拌麵 $60另一款麵食係開陽蔥油拌麵,超香!麵條上放左一堆炸香蔥,點綴得好好睇,撈埋d麵,蔥油香即刻爆發,味道濃而不膩,麵條爽滑,簡單既調味反而食出食材既鮮味,真係好正!
蘿蔔絲酥餅 $55
聞香蔥油餅 $43
淮揚三絲春卷 $48
皇朝擔擔拉麵 $78
開陽蔥油拌麵 $60
另一款麵食係開陽蔥油拌麵,超香!麵條上放左一堆炸香蔥,點綴得好好睇,撈埋d麵,蔥油香即刻爆發,味道濃而不膩,麵條爽滑,簡單既調味反而食出食材既鮮味,真係好正!😍