2021-03-08
自從夜上海由Marco Polo Hotel搬到去K11 Musea都未幫襯過,今次係搬家後第一次嚟。古法煙鴨蛋$25 一隻鴨蛋外層煙燻到好香,未放入口已經聞到,蛋白鹹鹹地好滑,中間鴨蛋蛋黃流出來, 好食。花雕醉雞$96花雕汁味道適中,沒有太重花雕酒味,雞肉嫩滑。蟹粉釀蟹蓋$150兩隻細細隻(用小碟盛裝,不是用蟹蓋),上面鋪滿蟹粉,中間有很多蟹肉(好似有蛋白溝埋一齊),加一些呷醋來吃,不但減低了肥膩感,還提升了它的味道。蜜汁火方$90 兩件火腿有點兒硬,蜜汁也不是特別出色,沒有我預期的好吃。每次夾起小籠包,佢個皮就會穿,裏便啲湯就係會流晒出嚟,每次都唔可以完整一隻小籠包放入口,雖然皮薄,但味道只是一般,還是鼎泰豐的好吃。奶油津白$160奶油味好重,醬汁多而且滑,津白鮮嫩,好食。香蕉高力豆沙,沒有香蕉味,失敗總結:新店分開兩層,我坐在上層,望到少少海景,上層座位很少,但有露天座位。新店裝修格局同舊店有好大分別,舊店室內比較昏暗,有些懷舊及高級嘅感覺。但新店就走潮流同年青嘅風格,室內比較光猛。但不知下層環境如何。食物感覺上沒有舊店好味,環境也是舊店比較高級。但作為米芝蓮星級上海菜,是慶祝節
古法煙鴨蛋$25 一隻
花雕醉雞$96
花雕汁味道適中,沒有太重花雕酒味,雞肉嫩滑。
蟹粉釀蟹蓋$150兩隻
蜜汁火方$90 兩件
火腿有點兒硬,蜜汁也不是特別出色,沒有我預期的好吃。
每次夾起小籠包,佢個皮就會穿,裏便啲湯就
係會流晒出嚟,每次都唔可以完整一隻小籠包
放入口,雖然皮薄,但味道只是一般,還是鼎
泰豐的好吃。
奶油津白$160
奶油味好重,醬汁多而且滑,津白鮮嫩,好食。
香蕉高力豆沙,沒有香蕉味,失敗
食物感覺上沒有舊店好味,環境也是舊店比較高級。但作為米芝蓮星級上海菜,是慶祝節日和招呼貴賓嘅不二之選。