慕名而來朝聖前Samsen廚師開嘅「泰排檔」,米芝蓮推薦,又係 foodie吹大左嘅排隊人氣店,試完覺得有啲失望,同朋友排隊排咗成個鐘先入到座,點知入到去發現啲位窄到喊,上菜快到好似食緊快餐咁,食物分量又偏細,試完之後覺得同Samsen和牛船河嘅質素真係差一大截。總括嚟講,可以一試如果你唔介意等一個鐘以上,但整體無一道菜會令你想返轉頭再排隊食。  冬陰功湯 – 排隊期間,店員好貼心拎咗碗冬陰功湯出嚟畀排緊隊嘅人試飲,話限定15碗。我試完覺得好正宗,酸辣得來夠濃郁,心諗$108真係值得一試。點知入座後點咗一碗,送到檯嗰碗同試飲嗰碗完全係兩回事!湯色明顯淡咗好多,懷疑佢為咗賣多幾碗加咗好多椰漿去溝稀咗個湯,最後飲落只係滿口椰漿味,完全搵唔到試飲嗰陣嘅驚艷。泰式生蝦 - 虎蝦幾爽口,但個汁完全無味,帶唔出蝦嘅鮮味,普普通通,無咩特別。  燒豬頸肉 - 係預先燒好,上檯時只係微暖,完全無炭火香,肉質唔入味,食落真係幾失望。  虎蝦醉貓炒河呢個係全晚少數有驚喜嘅菜式。虎蝦本身無咩味道,但好爽口;反而個炒河真係幾好味,有好似喺泰國食到嗰種鑊氣,算係挽回咗少少分數。  A9和牛船麵 – $98嘅價錢

虎蝦醉貓炒河

A9和牛船麵 – $98嘅價錢,喺香港算係中價船麵,但同Samsen比真係差好遠。湯底唔夠濃郁,金邊粉份量仲要少得可憐,食完完全唔飽肚,無滿足既感覺。

飛天通菜 - 呢碟炒通菜幾有驚喜,豆醬落得夠重手,仲有啲鑊氣,算係全晚表現好嘅一道菜。

芒果糯米飯
中上水準,椰漿飯幾香,芒果又夠甜,作為甜品算係唔錯嘅收尾。

整體嚟講,「泰排檔」嘅名氣同社交平台吹捧真係有啲過譽。食物質素同排隊時間完全唔成正比,同Samsen既和牛船河比,簡直係差天共地。如果你係泰菜fans,試一次當體驗都無妨,但想搵一間值得一試再試嘅泰菜餐廳,呢度可能唔係你嘅首選。
2025-05-11
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)