2023-06-20 44 views
荃灣新開左間米線鋪,同同事食左個幾好食既晚餐,包括海南雞淮山麵、藥膳雞河粉、炸雞翼和炸墨魚卷,以及一杯冷泡菊花蜜。另外仲見到有波波雞飯,十分之有趣。海南雞淮山麵。雞肉非常嫩滑,淮山麵條也有嚼勁。但最令我印象深刻的是湯底,鮮甜清爽。仲有半條油炸鬼,吸入湯嘅精華相當滋味,另外仲有木耳及粟米仔好豐富。藥膳雞河粉,味道和口感都出色。藥膳雞肉嫩滑多汁,配上細緻爽滑嘅河粉,藥膳嘅味道都幾濃郁,湯底帶點回甘味。除了主菜之外,我們還點了炸雞翼和炸墨魚卷。炸雞翼的外皮酥脆,調味剛好比較乾身。炸墨魚卷則呈現出外脆內嫩嘅口感,沾上大酸辣嘅醬汁相當開胃。最後,我們還點了一樽冷泡菊花蜜。味道清甜清新,解暑解渴,是一個不錯的選擇。