2008-12-14
一生人試過一次就夠啦~唔試過就唔知道真正的服務態度差係點o既樣!我同我個 fd 入到去想叫嘢食,等咗一陣先有人入嚟理吓我哋。跟住我個 fd 叫咗一支汽水同燒賣,我叫咗腸粉。又等咗一陣,上咗個燒賣,個老伙記跟住問支嘢飲係大支定細支,我個 fd 答番佢要大支。過咗一陣,個老伙計拎咗一支汽水同一支橙汁過嚟。我同個老伙計講冇叫到橙汁。佢就瞪住我理直氣壯地話聽住我頭先叫O既,跟住我當然同佢講冇叫過啦。佢仍然堅持話我有叫到。喺呢一刻,我覺得我好似入咗所謂 "black shop"。咁o既服務,難得難得。我就當我黑仔,要咗支橙汁。之後,我同我個 fd 一路食一路傾偈。我支橙差唔多飲完,碟腸粉仲未上,我再叫個老伙計跟進一下。過咗一陣,有另一台客人啱啱坐,個老伙計招呼佢哋,跟住佢哋叫嘢食,其中一樣係腸粉。過咗一陣,個老伙計竟然拎住頭先另一台客人的所叫o既嘢食(包括腸粉),一樣都冇少。我心諗,點解我叫咗咁耐都未上,另一台客人叫咗一陣就上齊晒啲嘢,究竟係乜問題,點解我會有咁o既待遇。我當然再叫佢跟進一下啦。嘿,唔夠一分鐘佢就上埋過腸粉。最後,食完嘢叫老伙計埋單,掛住睇馬o既佢只係點了兩吓頭作回應(望都冇望過
唔試過就唔知道真正的服務態度差係點o既樣!
跟住我個 fd 叫咗一支汽水同燒賣,我叫咗腸粉。
最後,食完嘢叫老伙計埋單,掛住睇馬o既佢只係點了兩吓頭作回應(望都冇望過嚟),並冇即時走過嚟埋單。過咗廿幾秒,先慢慢走到過嚟埋單。
埋完單走,發覺係食咗一肚氣多過食咗一個下午茶。
對於食物,只會用"一般"去形容。不過,就算食物再好食,服務態度差都係會令你食慾大減。
以後我一定唔會再走去食!