2023-01-12
最近試咗一間印度菜,非常有驚喜,好有衝動想推介俾大家!🙇🏻♂️環境:有印度特色,非常整潔,裝修都幾華麗。有沙發位,坐得幾舒服、枱與枱之間有足夠空間,唔會感覺壓迫。👍🏻位置:餐廳非常近上環地鐵站,C出口一出、轉左就係,非常方便!👊🏻食物:好有驚喜,刷新咗我對印度菜嘅睇法:🙏Pani Puri 炸米餅配薄荷汁 $88外層係好薄好脆嘅米餅外殼,入面係薯仔蓉,上面仲有d一條條嘅脆脆,口感好豐富。加入咗薄荷汁之後,食落更清新,亦減低咗薯仔果份濟嘅感覺。😍但要提一提,呢款小食少辣,留心😜🙏Tandoori Fish 香燒馬友魚 $168呢條魚真心好出色!首先,外皮燒到好香脆、魚肉札實多汁、食到魚天然油脂香。最特別係用咗印度香料醃過,香味入到魚肉。上枱後,店員會灑新鮮檸檬汁,起到解膩作用。🥰🙏Prawn Biryani 蝦炒飯 $138好少食到炒飯係用印度米炒,配合印度香料,感覺新鮮,飯粒分明、煙韌。加入嘅蝦都絕無馬虎,又大隻又爽口,而且有適當調味!🤩🙏Chicken Butter Masala 香滑馬沙拉雞 $113🙏Garlic Naan 蒜味薄餅 $29選咗一款牛油雞咖喱,雞肉嫩滑結實、咖喱帶
食物:好有驚喜,刷新咗我對印度菜嘅睇法:
🙏Pani Puri 炸米餅配薄荷汁 $88
🙏Tandoori Fish 香燒馬友魚 $168
🙏Prawn Biryani 蝦炒飯 $138
🙏Garlic Naan 蒜味薄餅 $29
選咗一款牛油雞咖喱,雞肉嫩滑結實、咖喱帶牛油香、微辣,非常適合配薄餅食。蒜味薄餅都唔錯,幾煙韌,落咗好多蒜,非常之香!😻
🙏Young Coconut 椰青 $46
🙏Indian Masala Tea 印度奶茶 $29
🙏Mango Lassi 芒果酸奶 $38
好好飲!酸奶甜度同稀杰度都啱啱好,唔會過酸或者太濟!☝🏻