為食狂徒
為食狂徒
Level 2
2018-07-24
Follow
有好朋友喺外地返嚟度假, 當然要聚一聚啦, 朋友係半個鬼佬, 之前同佢去食中餐佢好似冇乜興趣咁, 所以今次特登揀咗間喺尖沙咀海旁嘅西班牙餐廳佢試試, 希望啱佢口味。

餐廳屬西方酒吧格局, 分室內同室外位置, 由於夏天天氣比較熱, 所以我哋都揀咗係室內坐。聽侍應廚師係西班牙人, 啲餸比較地道, 我哋先叫咗兩杯mocktails, 之後再點咗其他嘢食。順帶提一提餐牌真係冇中文架, 只有西班牙文同英文, 以我有限嘅英文水平, 只可以講係勉強都睇得明果隻啦!😄

先黎介紹下mocktails, 我果杯叫Tu Sonrisa, 入面有芒果, 橙, 青檸汁同薄荷mix埋一齊, 開胃得黎清甜可口! 朋友果杯就唔記得左個名堂係乜, 不過見到有隻辣椒放係上面, 都幾得意吓!(朋友都好想知道有咩用途, 不過最後都冇問到侍應, 所以只能成為依餐唯一嘅迷團)。

到嘢食黎啦, 唔好問我地兩個人點食得哂咁多嘢, 總之今餐真係幾豐富下。先黎係tomato cream striplion carpaccio, 面頭係半生牛肉, 配上以蕃茄為主嘅醬汁, 下面批底係酥皮餅乾, 食落似係食緊pizza咁款, 用黎送酒一流。 第二味, bikini, 其實即係芝士火腿飛碟, 多士燶燶地超好味, 加埋芝士同火腿黎食, 減緊肥嘅朋友真係要控制一下。

接住係魷魚奄列, 同樣係蕃茄醬, 配奄列食口感唔錯, 特別一讚係魷魚經過略炸之後, 非常香口, 我地兩個人share一份, 份量啱啱好。之後有duck cigar, 個名同賣相都幾得意吓, 實質係鴨肉春卷, 鴨肉食落新鮮, 味道都幾濃吓, 不過個精髓其實係個白色醬果度, 超好味!

主菜叫左個白汁鴨肉西班牙飯, 唔駛講嘢, 剩係睇幅相已經知道有幾creamy吓, 朋友特別鍾情個白汁, 我就比較欣賞啲磨菇多啲。 基本上食到依度都已經包哂, 只不過要食嘅嘢仲未食完, 我朋友仲想叫埋甜品試試, 佢點左個almond cake, 都算係依度嘅特色嘢, 賣相好似個漏斗咁, 食落就係平時食開嘅muffin果種質地, 甜甜地唔算太漏果隻。

整體餐飲體驗值五星, 無論環境, 氣氛同食物都好有水準, 值得一試。

Like
Ratings