2016-02-23 743 views
樂富新開了茶木,去了朋友家後,就去食tea, 朋友話要排隊入座,今天星期六,竟然唔使排隊, 一入去就有位,仕應安排門口附近的座位,不過我們覺得好近出菜的地方,所以叫仕應安排入面的座位,其實人不多的,仕應可以細心d!環境都好大,夠寬敞,餐廳裝飾及佈置都好舒服,燈光唔算昏暗,我們坐了在最入的疏化位置。仕應說普遍話的,其實不知道是真的不懂廣東話還是別的原因,我認為一間美心集團的餐廳,開在香港,說廣東話應該更受歡。我們分別叫了麵,飲品同甜品,朋友叫左一杯香蕉綠茶latte 咖啡, 賣相好靚,上面好多忌廉,有些焦糖,下面係綠茶咖啡,朋友話好濃的綠茶味道,淡淡的香蕉焦糖的味道,好味的, 同埋都幾大杯, D忌廉多到漏出嚟.我叫左一碗招牌紅燒牛肉麵, 都好大碗, 賣相都好吸引, 同埋好香呀, 有幾件牛肉, 兩件紅蘿白, 一件白蘿白, 麵係自家制的, 粗麵. 個湯顏色好深的, 份量唔算好多, 個湯好濃郁, 好甜的, 有陣陣牛肉的香味, 仲有些芫茜的, 好香, 牛肉好大件, 好淋身, 少少肥肉, 但唔漏的, 啖啖肉, 好香口, 吸晒湯的精華, 入晒落牛肉度, 所以咬一啖肉就會有湯的香濃味道. 湯入面還有少

我叫左一碗招牌紅燒牛肉麵, 都好大碗, 賣相都好吸引, 同埋好香呀, 有幾件牛肉, 兩件紅蘿白, 一件白蘿白, 麵係自家制的, 粗麵. 個湯顏色好深的, 份量唔算好多, 個湯好濃郁, 好甜的, 有陣陣牛肉的香味, 仲有些芫茜的, 好香, 牛肉好大件, 好淋身, 少少肥肉, 但唔漏的, 啖啖肉, 好香口, 吸晒湯的精華, 入晒落牛肉度, 所以咬一啖肉就會有湯的香濃味道. 湯入面還有少少梅菜, 咸咸地好香的, 紅蘿白及白蘿白都好入味, 容易咬, 唔硬的, 又係吸晒D湯的精華, 好味呀. 麵係粗身的, 有點似刀削麵, 但又唔同的, 好大條, 硬度適中, 好有咬口, 唔會淋晒的, 呢隻麵質感同平時的唔係好同, 好味.
朋友的冬菇水餃麵都好多芫茜係面, 個湯底就比較清的, 有三隻冬菇, 三隻水餃, 冬菇都好大隻的, 也是自家制的麵, 朋友話味道都好好, 個湯都好濃味的, 冬菇夠淋身, 水餃又足料唔會過熟, 啱啱好的呀.
豬軟骨麵, 這個好像比較油, 湯底都一樣的濃味, 豬軟骨好大件, 都有好幾件的, 好有口咬, 軟硬適中, 一入口即溶呀, 朋友都話好好味, 個湯係精華呀, 豬軟骨吸晒湯的味道, 所以好美味.
黑糖LATTE, 又係好大杯, 好香的, 上面好多忌廉, 黑糖的味道都幾突出, 明顯飲得出, 咖啡就比較多奶, 一點也唔苦的,
今天的主角出場, 我們叫左一個士多啤梨吐司甜品, 仕應話要等20分鐘, 但俾我們想像中來的快, 嘩嘩聲, 好大份呀, 賣相十分之靚, 有三層的, 最上層有一塊好靚的葉做裝飾, 然後一大球士多啤梨雪糕, 好多忌廉, 中有細細粒的綿花糖, 仲有士多啤梨醬, 我們不停拍照, 相機食先, 哈哈, 然後就將最上層的士多啤梨雪糕拿開先, 下面原來係已經切好的麵包多士粒粒, 份量唔算好多, 麵包粒粒金黃色, 好香脆, 加埋雪糕及忌廉一齊食, 好好味, 又夠晒凍的. 下面還有兩塊多士的, 旁邊有幾粒士多啤梨裝飾的, 士多啤梨好甜, 好味道.
整體來說, 第一次來印象還好的, 如果仕應講廣東話會更加親切呀.
2016-02-20
Type of Meal