2021-12-22 43 views
今晚同男朋友拍拖去試下墨西哥菜, 餐廳環境都唔錯, 有室內室外之分; 室內播住音樂都比較響亮, 如果想飲下酒傾下計可以選擇室外坐, 但我地選擇左室內, 因為今晚天氣比較涼, 唔想太大風會吹凍食物~ 一坐底我就叫咗杯Grapefruit & Rosemary Infused Cold Brewed Tea, 入口味道就係香草茶, 幾香又無甜味, 味道不錯! 頭盤我地叫左個雞肉墨西哥脆玉米片, 餐牌仲有另外一啲配料可以選擇, 有什豆, 牛肉, 金明蝦等等... 第一次食有雞肉絲喺玉米片上面, 原來夾埋多左雞肉絲份口感, 又係另一種食法呢~ 玉米片係我數一數二鍾意食嘅零食, 配埋Guacamol牛油果醬, Salsa蕃茄+洋蔥等等材料同Sour Cream可以點, 但個人喜好配牛油果醬已經好完美~ 再黎叫左個芝士菠菜墨西哥酥餅, Quesadilla係比較軟身嘅皮, 上枱時仲熱辣辣, 配上嘅醬都係同脆玉米片一樣, 拎上手芝士仲有拉絲效果真心好正, 芝士又香又滑, 食落仲覺得辣辣地, 原來裡面仲加咗青辣椒, 辣辣地食落都幾過癮, 為左食呢個, 我地都飲左好幾杯水~ 哈~ 最後我地叫左個燒肉眼扒

最後我地叫左個燒肉眼扒14安士 (5成熟), 比想像中大塊, 而外面又煎得脆脆地, 內裡又剛剛好5成熟, 入口好Juicy又嫩, 加上都幾香肉味, 食完真係好滿足~
值得一提係跟牛扒上嘅醬汁, 入口酸酸地配肉一齊食唔覺膩~

2021-12-01
$250 (Dinner)