2021-04-22 250 views
喺登龍街入面有起碼三至四間日本拉麵店,個晚唯一一間唔洗排隊嘅就係金田家,於是我哋就揀左佢,都唔知算唔算係一個明智嘅選擇呢,哈哈。我一見到佢個黑蒜湯底嘅拉麵我就決定左要佢,因為外表夠特別,加上我本身都中意食蒜。佢麵有得選擇硬度,葱同蒜都可以選擇多少,不過多葱就要加錢。個麵質係唔錯嘅,幾彈牙又唔會過冧。不過個湯底就有啲出事,睇佢成碗黑色以為會好重蒜味啦,點知蒜味就唔係好食得出,仲有少少苦澀味。而且本身個湯底都唔夠濃,搞到冇左日本拉麵嘅精髓。麵入面有幾片日式叉燒,薄得黎又冇咩油香,可以唔洗考慮加錢再加碼。小食方面我哋叫左個海老餃子,之後見到佢有另一個期間限定嘅小食menu先再叫多個炸雞軟骨。個餃子偏細,但都食到粒粒蝦肉喺入面嘅,略嫌煎得唔夠脆。個雞軟骨每粒都好細,令到個口感好似就咁食緊炸粉咁,冇咩軟骨嘅咬勁,但明明就係為左食關節位嘅口感先叫嘅,早知叫炸雞好過。同埋佢炸出黎嘅顏色唔係金黃色,而係深啡色,懷疑佢係咪炸得過火左

辛子黑蒜拉麵

海老餃子