成日有人會講:第一個食蟹嘅人係勇士。而我會話:第一個食海膽嘅人簡直係神!因為食一個外表多刺、外形不討好嘅海膽,真係想像唔到佢當時有幾肚餓。但亦多謝佢令我哋可以品嚐到呢個人間美味,呢種美味更難於筆墨形容。今晚為咗同朋友一齊試呢個人間美味就去到牛石料理呢間餐廳啦!店內裝潢時尚而且每個座位私隱度都好高,壽司枱旁更擺放大量日本清酒而且款式都非常之多。餐牌內有多款日式菜式選擇,刺身、壽司、燒肉樣樣都齊。而佢推介嘅重量級海膽丼、鱈場蟹丼亦都相當吸引。重量級海膽丼食海膽最重要嘅三點就係:新鮮、新鮮、同埋新鮮。因為如果唔新解嘅話賣相幾靚都係冇用。今次食呢個重量級海膽丼就真係好新鮮啦,除咗賣相精緻外,海膽亦鮮甜甘香,數量亦都幾多,目測海膽應該都超過一板,加上海膽下更有吞拿魚腩碎,加上珍珠米一齊食真係好幸福。鱈場蟹丼師傅非常細心將鱈場蟹剝成細絲,滿滿嘅蟹肉加上蟹膏、蟹籽,每一啖都有好濃郁嘅蟹味,齒頰留香。香蔥吞拿魚卷之後就同朋友叫咗香蔥吞拿魚卷,吞拿魚蓉魚香豐盛,加上卷物加了青瓜與香蔥,令吞拿魚卷帶一點清新感覺,多吃不膩。時令日本空運海產師傅會將當日最時令、新鮮嘅魚作刺身。而且只限星期一至四提供,事前可以
成日有人會講:第一個食蟹嘅人係勇士。
而我會話:第一個食海膽嘅人簡直係神!

今晚為咗同朋友一齊試呢個人間美味就去到牛石料理呢間餐廳啦!
餐牌內有多款日式菜式選擇,刺身壽司、燒肉樣樣都齊。
而佢推介嘅重量級海膽丼、鱈場蟹丼亦都相當吸引。
重量級海膽丼
食海膽最重要嘅三點就係:新鮮、新鮮、同埋新鮮。
因為如果唔新解嘅話賣相幾靚都係冇用。
今次食呢個重量級海膽丼就真係好新鮮啦,
加上海膽下更有吞拿魚腩碎,加上珍珠米一齊食真係好幸福。
鱈場蟹丼
師傅非常細心將鱈場蟹剝成細絲,
香蔥吞拿魚卷
之後就同朋友叫咗香蔥吞拿魚卷,
吞拿魚蓉魚香豐盛,加上卷物加了青瓜與香蔥,
令吞拿魚卷帶一點清新感覺,多吃不膩。
時令日本空運海產
師傅會將當日最時令、新鮮嘅魚作刺身
而且只限星期一至四提供,事前可以問問店員。
今晚嘅刺身有:章紅魚刺身、牛尾魚刺身、胡椒鯛刺身、紅釘刺身、甘鯛刺身,呢幾款刺生真係平時日式餐廳都非常小見,可目師傅非常之有心思,刺身整體都非常新鮮,個人就超喜愛佢個章紅魚刺身,味道甘甜清爽,脂肪豐富,口感紮實。