2015-11-29 351 views
好耐之前已經留意到有積木蛋糕,覺得佢個樣勁得意,但因為Pantry Bread & Pastries過往一直只響港島區設店,我懶過條蛇,唔想過海,所以同佢緣慳一面。直至最近,知道佢響九龍城開左舖,我當然要出動會一會佢。柔和既色調,有趣既掛畫,Pantry由門面到內部裝修,都俾我一種藝術得黎好cozy既感覺。一走入店內,就係蛋糕櫃,七彩繽紛,款款都咁靚,實在叫我意亂情迷,應該揀咩好?唔好講咁多,積木蛋糕我食梗架勒。問題係,連積木蛋糕都有四隻色,點揀好?綠色既青檸奶凍?黃色既芒果慕思?紅色既紅桑子乳酪慕絲?抑或要藍色既藍啤梨芝士?正當猶疑不決之際,店員熱心推介:「你鍾意酸味既就試青檸,但如鍾意甜就可以試芒果。」都仲係揀唔到,最後,我~決~定~揀~色~,哈哈,就要紅色啦!紅桑子乳酪慕絲,面層係好薄既朱古力,切開黎睇,有紅桑子Puree(甜中帶酸)、朱古力脆脆(輕微的朱古力味,唔會搶左紅桑子既味道)、紅桑子啫喱(有少少果肉,正!)、紅桑子乳酪慕思(軟滑兼有乳酪味)、海綿蛋糕(鬆軟)。嘩,真係唔好睇小一塊小蛋糕,原來入面有咁多層次,好考功夫啫!一場黎到,試多幾款先。再揀左朱古力香蕉餅,呢個配搭一
一場黎到,試多幾款先。再揀左朱古力香蕉餅,呢個配搭一向係我飛佛。可能係因為用左黑朱古力啦,蛋糕唔會太甜,朱古力味濃,再加上香蕉,增添清新感覺。
女人個甜品胃真係不容小覷,再黎果餡酥同Affogato Al Cafe。

果餡酥好正,酥皮好脆,帶甜,中間係軟滑既吉士同蘋果肉,整個配搭好好,勁推介,我下次黎都一定會再食!

Affogato Al Cafe係傳統意大利甜品,如果你鍾意飲咖啡,呢個定必啱你口胃:將香濃既espresso淋響雪糕上面,底層係粒粒咖啡啫喱同蜜糖啫喱,加埋早餐cereal、提子乾咁,好豐富。呢個甜品實在唔算甜,反而係略帶咖啡既香濃苦澀味,咖啡迷必點!