史利夫
史利夫
Level 4
2011-04-10
Follow
為慶祝太太生日,想搵一間特色啲o既食肆,呢度應該係一個好選擇。

一早訂咗位,雖然係下午1:00食飯時間,但人客唔多,不過,侍應都唔多。

先叫一支紅酒,可能係前酒吧後餐廳,酒o既款式好多。
由於不精於此道,隨便揀選一支叫 ROSSO 2005 o既紅酒。
初入口時,酒味較淡,但越飲越有味。
為呢一餐揭開序幕!

同太太倆個都叫咗 Executive Lunch,因為價錢似乎比較抵食啲。
不過,大家都加錢轉咗主菜,分別係 6 oz USDA Fillet Mignon 同 5 oz Blackmore Iron Steak。

先嚟兩款麵包:一款麥包、一款似鬆餅o既麵包
麥包比較有嚼口,而且麥味香濃,深得太太喜愛。
鬆餅麵包冇特色唔特別。

前菜係 Beef Tartare 同 Greek Salad
Beef Tartare 以前未食過,本來對生牛肉有啲抗拒,但食落發覺口感同質感真係幾特別,帶嚟唔少驚喜。
Greek Salad 裏面有好多青瓜、橄欖,平時好少食,因為青瓜帶有好強烈o既草青味,而橄欖則有澀味。
但呢個 Greek Salad 完全食唔出草青同澀味 :) 感覺好清新

Fillet Mignon 有少少 overcooked,不過,肉質仍然保持唔韌,仲好有牛肉味。
Blackmore Iron Steak 入口有好濃o既炭燒味,但一啲燶味都冇。
脂肪似乎偏多,不過,被火燒去多餘油份之後,令牛肉帶有一份甘香。
唔需要加任何芥末醬,已經非常可口。
配菜薯條炸得香脆,更加係喜愛o既粗薯條,正!
另有一串車厘茄,可能曾經燒過,帶出更強o既甜味。

是日甜品係芝士餅。食落真係冇乜特別~~

餐飲點咗咖啡,比預期中濃郁。用o既咖啡糖,唔係方糖或者紙包糖,反而係形狀古怪、原始o既咖啡糖,夠特別!

優優閒閒,享受一餐高水準o既午餐,人生一大樂事!
普通跟餐甜品
普通跟餐甜品