2023-11-26 600 views
秋冬季節,加上最近流感肆虐,大家要小心身體。新興棧食家鄰近佐敦站同廟街,店外長期有人輪候堂食或外賣。名氣十足之餘,佢嘅生滾粥都鑊氣十足,風味鮮味兼具。兩次堂食,分別試咗魚雲粥、魚咀粥、魚腩魚卜粥同魚腩及第粥,價錢比一般粥店貴,但份量同配菜都絕唔馬虎,啖啖肉咁濟。半開放式嘅廚房見到非常粗獷嘅佈置,好似大排檔咁鑊氣滾粥,可謂罕見,的確堆滿期望值。總結一下佢畀我嘅感受。鮮: 靚貨鮮魚滾出嚟嘅粥,令人估唔到喺佐敦都食到荔灣風情,當然可能有落味精提升鮮味,但至少我食完成碗粥都唔覺口渴。焦: 如果搵一款粥配搭泥煤威士忌,可能就係佢,每一啖粥除咗魚鮮,仲可以感受焦香同炭火嘅暗示,呢樣喺「煲粥」搵唔到。葱: 「魚鮮」、「生滾」兩位主角領銜演出,連配角嘅青葱都搏命搶鏡,為風味飽滿嘅粥加入清爽嘅氣息,形成三方鼎立嘅局面。兩次經驗中發現,如果你有同行朋友或伴侶一齊食,你好似我咁食完有兩款或多款配料嘅粥,再試單一配料嘅粥,會發現風味嘅層次真係會有啲遠,想試吓佢最有表現力嘅味道,嗌多樣餸更稱心。新興棧嘅粥十分出色,可以一試再試,當然小店關係,比較注重衛生和環境迫夾問題嘅朋友要適應吓。嚟緊都會寫更多嘅食評,希望大

嚟緊都會寫更多嘅食評,希望大家睇完follow我哋啦。