2023-04-16
好耐無食Omakase啦☺️ 最近為咗獎勵自己,於是去「山」嘆返餐❤️ 朋友精挑細選嘅「山」果然有驚喜!地方裝潢雅致,光線充足柔和,加上背景音樂輕快舒服,係度用餐好舒壓💕 而且員工服務周到,師傅手藝專業👍🏻 用餐期間仲有同場「加菜」🥰 既驚喜又感動,更期待下次encore❣️✨山の御膳 $1888/位🥢日本產雲丹拼盤(五種產地)先嘗不同產地嘅海膽,口味由淡至濃,由清甜到濃郁,creamy程度各有不同🤗 無諗過第一道菜已經咁有驚喜✨ 師傅特別安排呢道菜係前菜之前,有助於我哋舌頭更能感受海膽嘅不同風味😚🥢廚師發辦前菜三點前菜用木盒盛載,以日式庭園主題,襯托燒香嘅帆立貝,鮮甜嘅毛蟹,仲有肥美爽滑嘅生蠔,帶淡淡海水味😋🥢蝦夷鮑酒蒸 肝醬別有一番風味嘅磯煮鮑魚,在噴灑上日本人氣清酒「十四代」後,更顯鮮甜彈牙🤭 配埋肝醬,鮮味十足,更添口感層次!🥢季節刺身五點北海道帶子、牡丹蝦配蝦膏、鰤魚配京蔥拌腩碎,以山景盤碟擺放,配以乾冰煙霧造型,意境十足🫶🏻 其中鰤魚搭配京蔥拌腩碎,令我印象深刻,鰤魚配其腩碎令油香double up,而京蔥則平衡了口感,令食落唔會覺得油膩😁👍🏻再來是以隕石圓球盛載嘅和風醬油蟹,充
✨山の御膳 $1888/位
🥢日本產雲丹拼盤(五種產地)
🥢廚師發辦前菜三點
🥢蝦夷鮑酒蒸 肝醬
🥢季節刺身五點
再來是以隕石圓球盛載嘅和風醬油蟹,充滿驚喜!醃製過程中加入咗生果,令醬油蟹更顯鮮香清甜😋
拖羅在輕微炙燒後,魚味更濃,油脂更香😆 以鹽與芥末調味,配搭紫蘇葉、香脆紫菜,口感相當豐富💞
🥢鱈場蟹亀甲鍋
跟住上場嘅係北海道鱈場蟹,係眾多帝王蟹中,品質最優、最名貴嘅品種,在日本被稱為「蟹中之王」🤩 其肉質肥美飽滿,而且鮮嫩啖啖肉😚 湯底係以昆布、蟹殼熬成,看似清淡但不乏蟹香😏 配菜更吸滿湯汁精華,好好味!
🥢季節雪葩
中場嚟個柚子雪葩,清一清味蕾💦 refresh 又幾有心思嘅上菜安排💘
同場「加菜」有炸蟹仔、鱈魚乾🥰 蟹仔現場即炸,相當酥脆香口!
品嘗完精彩嘅上半場… 食埋柚子雪葩後,仲未夠喉🤤🤤🤤
🥢精選寿司五買
深海池魚:味道鮮美,魚味濃郁。
金目鯛:經炙燒過後,油脂更豐富鮮美。
鮫鰈:肉質細嫩,上面放咗炙燒過嘅鰈魚裙邊,油脂香氣🆙🆙
北寄貝:北海道北寄貝口感鮮甜,加左青檸汁、柚子皮調味,口感更清新。
拖羅:入口滿滿嘅油脂甘香😚
同場「加菜」係新鮮運到嘅鯖魚,師傳自製鯖魚卷入青瓜絲、紫蘇葉等配料,配搭薄脆紫菜,口感清新又多層次,好好食😋
🥢A4宮崎牛厚燒 聖護院燕菁 牛肝菌
呢道菜🆒 以黑色巨型燉盅上菜,其開蓋後仲有煙霧效果🤩 A4宮崎和牛厚燒,味道濃郁多汁,而且肉質軟腍細緻,入口即溶,加埋牛肝菌醬汁,非常美味😆 配菜蘆荀同番茄仔亦好爽脆清甜💕
🥢特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
後文稻亭鳥冬鋪上松葉蟹整成嘅芡汁,仲有大閘蟹蟹粉,不得了🤤 蟹味香濃,蟹粉在明火加熱中,更散發陣陣香氣,十分誘人🤭 烏冬幼身,好掛汁😙 而且口感煙韌,令人一食愛上🤣
餐廳另外附上意大利黑醋,有3款不同年份、不同酸度及甜度嘅黑醋可供選擇,隨個人喜好添加。我個人最喜歡甜黑醋,令奢華嘅蟹拌烏冬口感更豐富😘
🥢和風鮮果雪糕拿破崙