2025-08-03
鰂魚涌搵食記:隨心華人喇沙海南雞 - 碗湯贏晒嘅喇沙!講真,喺鰂魚涌想食碗有水準嘅喇沙,唔係咁易。今次試咗呢間「隨心華人喇沙海南雞」,個名幾得意,主打海南雞同喇沙。咁我目標好明確,就係衝住佢個「喇沙湯麵」嚟嘅!食完之後,真心覺得個湯底係 最值得推介嘅重點!一上枱,賣相已經好吸引!橙紅色嘅湯頭,望落濃郁,面頭鋪滿料:大蝦兩隻(爽口!)、魚片、豆卜(吸湯精華!)、半隻流心蛋,仲有啲芽菜同豆角仔添。最驚喜係有幾片煎得香口嘅豬頸肉,同喇沙出奇地夾!重點嚟喇:個湯! 飲第一啖,嘩!好濃郁嘅蝦膏同椰香撲出嚟,個 balance 做得好好。椰奶嘅甜香冇蓋過香料(好似香茅、南薑)嘅複雜層次,微微嘅辣度好開胃,係嗰種會令人「索索聲」飲多幾啖嘅湯底。質地夠杰身,掛喺麵度,正到痺!真心係我喺香港食過數一數二有 heart 嘅喇沙湯。麵底方面,佢用咗油麵溝幼米粉,兩樣都煮得啱啱好,唔會過淋,索晒啲精華湯汁,食落好滿足。至於主角之一嘅海南雞?雖然我今次 focus 食喇沙,但都試咗件雞(可以單點或加配)。雞肉係幾滑嘅,皮爽,不過同碗超班嘅喇沙湯比,個風頭就梗係比下去啦。下次可能會專登試下佢嘅雞飯。總結: 如果你
總結: 如果你喺鰂魚涌想食碗「湯底超班」嘅喇沙,「隨心華人」呢碗喇沙湯麵真係值得專登去試!個湯濃、香、辣、甜平衡得好好,配料足料又新鮮。