2025-07-22
講真!元朗咁多泰國菜,但佢哋碗 「招牌海鮮冬蔭功」 真係一飲入魂!湯底一上枱就聞到爆炸級香茅檸檬葉香氣,仲有陣陣辣椒嘅辛勁~飲落第一啖:酸度超醒胃!辣度係後勁衝上腦(揀小辣都夠刺激),但完全唔會嗆喉,反而有種椰奶嘅溫柔包住個舌頭~秘訣在於佢哋每日用鮮蝦頭熬湯,飲到淡淡蝦膏嘅甘甜,同街邊稀湯寡水完全兩回事!必點配料:巨型鮮蝦開背去腸,爽彈到好似跳舞! 原隻青口肥嘟嘟冇沙,吸盡湯汁精華! 草菇索湯王咬落爆汁,酸辣精華直衝喉嚨~最正係 湯可以無限添!(唔係加清水果種呃人,係真·原湯!)撈飯食簡直無敵🍚,我同fd試過3個人encore兩次湯,伙計都照加唔黑面,抵讚!隱藏食法:叫個 泰式鳳爪沙律倒落冬蔭功湯浸住食!鳳爪吸辣後脆卜卜仲上癮,湯頭多咗蒜香同魚露鹹鮮,層次暴升~嗜辣魔記得叫 「泰辣級」,本地辣真係小兒科 如果你想喺元朗飲碗 「有靈魂嘅冬蔭功」——酸得通透、辣得過癮、海鮮鮮到彈牙,呢度絕對係頭三位!仲要無限加湯,餓住個肚去就啱晒啦!
必點配料:
巨型鮮蝦開背去腸,爽彈到好似跳舞!
原隻青口肥嘟嘟冇沙,吸盡湯汁精華!
草菇索湯王咬落爆汁,酸辣精華直衝喉嚨~
隱藏食法:
嗜辣魔記得叫 「泰辣級」,本地辣真係小兒科