2016-07-08
近一兩年來踏足旺角的機會越來越小, 每次來到這區時, 腳步往往不自主地加速起來,迎合那充滿壓迫感的人潮。其實每次來這區也不外乎一個原因, 就是我和他有個約會 。他是我位於上海街的的家庭醫生, 每次我有重感冒睇其他醫生都攪唔掂, 一返去睇佢就可以藥到病除 。我直頭當佢係神醫。近來更氣熱也焗出病來, 拎完飛仔還要等十個病人, 我還是先去找吃。由上海街行到揚名的紅燈區 砵蘭街, 企街小姐我無緣見到, 但反而給找到吃。村爺爺賣既係湯飯, 燉湯岩晒無乜胃口既我。我點了 古法煲仔湯 - 魚腩木瓜豆腐湯 $48加$10轉套餐 配油菜、絲苗白飯這裡一貫茶餐廳格局無乜特別, 尚算坐得舒服 。由點餐到上枱唔使十分鐘, 算幾快 。話明套餐當然是成盤咁上枱 。以魚製成湯底, 味道無想像中咁鮮, 但反而味道清清地仲好。魚腩有兩件, 加半條魚尾, 我愛魚但怕魚骨, 所以要慢慢食,木瓜豆腐湯 , 聽講可以豐胸, 哈哈~ 我幾需耍佢。絲苗白飯用上中國米, 飯質煙韌, 又甜又香, 吃白飯都覺得好好味。吃過簡單而經濟的晚餐後, 散步回去見神醫 。
迎合那充滿壓迫感的人潮。
其實每次來這區也不外乎一個原因, 就是我和他有個約會 。
我直頭當佢係神醫。
村爺爺賣既係湯飯, 燉湯岩晒無乜胃口既我。
這裡一貫茶餐廳格局無乜特別, 尚算坐得舒服 。
由點餐到上枱唔使十分鐘, 算幾快 。
話明套餐當然是成盤咁上枱 。
木瓜豆腐湯 , 聽講可以豐胸, 哈哈~ 我幾需耍佢。
吃過簡單而經濟的晚餐後, 散步回去見神醫 。