近年已經好少去沙田新城市,因為之前有過不愉快既搵食同搵廁所經歷,所以都盡量避免去太擠迫既地方。但今晚因為要同男友去沙田大會堂睇音樂劇《手牽手》,所以就係沙田新城市衣飽個肚先~早前網上見倒BO-LO’GNE $60買$100現金卷既團購,岩晒呢日用,所以就買左2張。原本男友打左電話去book木台,但餐廳個邊話walk in都有位,所以就冇book到。去到點知要等5張木台先到我地,好彩唔係等左好耐,只係等左3、4個字就入得去。因為係等待既時間已經熟讀左個menu,所以待應一擺低menu我地就想落order,但待應就叫我地等陣先。其實點解唔可以即刻落order呢,佢又要走多轉,為乜呢…等左陣有待應過黎,咁我地就好快咁點左主菜(男友點豬肉眼扒拼石班柳意粉,而我就點忌廉帶子意大利飯)同飲品喇。因為我地係食set dinner,所以待應就問我地要咩餐湯,有忌廉、蘑菇同雜菜。(注意佢忌廉同蘑菇中間係有停頓架),咁我地咪嗌一個忌廉同一個蘑菇囉,跟住佢就態度好差咁話忌廉同蘑菇係同一樣野…咁我地咪話要兩個白湯囉…首先送黎既係就係個「忌廉、蘑菇湯」,味道一般,不過好足料,啖啖菇肉~緊接送黎既就係餐廳既招牌
緊接送黎既就係餐廳既招牌 – 81層既包,雖然數唔倒81層,但包好鬆軟,而且甜甜地,好好味,冇令我失望!
81層既包
跟住主菜就到喇~先講忌廉帶子意大利飯:呢度既帶子真係令我一試難忘,岩岩熟,鮮嫩彈牙,真係食過返尋味。個飯份量頗多,粒粒都均勻地沾上芝士,雖然膩左d但好好味。
忌廉帶子意大利飯
而男友既豬肉眼扒拼石班柳意粉我都有試,豬扒有兩塊,夠晒juicy,唔點醬都好好味,而石班柳就一般啦,有少少唔新鮮同乾,意粉就正正常常。
肉眼扒拼石班柳意粉
埋單時我地用發現佢地計漏左張團購劵,好彩我地有check單,如果唔係就收多我地$了,不過佢地都好快改返張單比我地~
Other Info. : 呢度食野有限時,食個半鐘要交木台
2014-02-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$135 (Dinner)
忌廉帶子意大利飯
81層既包