2017-05-01
早前忙完一大輪,終於抽到d時間出街去朗豪坊 Log On買野。 揀完晒要買嘅野時間都唔早了,所以決定係到食埋野先走。知道而家個商場開左好多新餐廳,一於揀間未食過嘅試一試,搵左一陣,最終決定去eGG meets 小甜谷!!!之前一早已經聽過小甜谷,估唔到而家係旺角都開左分店,好似呢間嘅甜品都幾出名,見佢而家有埋鹹食,咁就啱晒我地啦!溫泉蛋蕃茄蟹肉意粉 ($68)其實對草根黎講可以係忙中偷點閒去食好味的(仲要係姐姐請),就係我地嘅小確幸可以睇到意粉嘅presentation令靚到爆,用左粉色嘅le creuset裝著意粉上枱(餐具迷睇到會2👀發光)意粉煮得好,有咬口又彈牙,當中用左新鮮蟹肉,食落好鮮甜,唯一瑕疵係食到少少殼。另外,蕃茄好新鮮,蕃茄醬調味唔會霸道到掩蓋左蟹肉個鮮味最後加隻溫泉蛋同蟹籽令成個味道更加豐富以份量嚟講可算得上係份量十足!p.s 一間以甜品做主打嘅餐廳,真係估佢唔到正餐都咁正叫左個鹹嘅,冇理由唔試埋佢地嗰甜品,抹茶控草根姐姐今次就揀左鐵板宇治抹茶窩夫($88) 呢個真心推介俾一眾抹茶 fans由於即叫即整,所以都要等一陣,期間聞到好香蛋香味,就知道我地叫嘅窩夫要出爐啦
溫泉蛋蕃茄蟹肉意粉 ($68)
呢個真心推介俾一眾抹茶 fans
成個甜品原塊鐵板上,waiter會幫你即時淋上抹茶醬,視覺效果一流抹茶醬味道好濃,堅係勁回甘,上層雪糕夠晒凍不過抹茶就不足,但配上3塊熱嘅厚窩夫一齊食成件事好夾。窩夫夠鬆軟好好食,最底嘅脆身厚多士配上回甘嘅抹茶醬,甜甜嘅紅豆蓉,同超香嘅花生 ,真係十級享受,雖然價錢唔平,貴過個鹹點,不過其實成個甜品份量好大嫁,食完好滿足 ,間中一次都可以接受嘅~
鐵板宇治抹茶窩夫