一粒砂糖
一粒砂糖
Level 3
2009-10-20
Follow
呢間築地 , 開響舊築地ge對面 , 本來係做一d革新ge日本菜式 , 但係生意淡薄做唔住 ,
d人寧願簡返對面舊築地慢慢排都唔食呢間。
後黎轉左做外賣壽司舖 , 最平果陣好似$20有10件 , 但亦都過無耐又轉形 ,
而家食住個勢開糖水舖 , 變左 築地創作料理。糖水由中式傳統糖水 ,
台式雪花冰 , 西式多士仔 , 以至港式咖哩魚蛋雞翼尖都有 , 岩晒為食多變ge香港人:)
為左尋找最好食ge紅豆沙撈湯圓 , 試過上水舖仔糖太宗 , 試過全港都有分店ge滿記甜品 ,
今次試左呢間剛轉形生意未穩定兼且冇熟客ge築地。
平時行過都幾多人 , 今日冇人 , 真係好奇怪 , 因為星期一同區某間糖水舖屬休息日 , 仲以為呢度生意會因此變好 ( 睇下相 ! 間舖冇客人 ! )
我一早已經決定食咩糖水 , 而肥瓜就叫左榴槤飄香。
熱蓮子紅豆沙$13 + 兩份湯圓( 4粒 ) $10 + 榴槤飄香$30
肥瓜個榴槤飄香整果陣已經好香 , 黎到依然冇令人失望 , 實物同圖係一樣:)
榴槤味好重 ! 入口即溶ge口感相信響熱辣辣ge天氣食一定更加透心涼 !
質地類似榴槤味ge沙冰 , 夾雜住粒粒ge西米同埋柚子肉 , 中間ge榴槤茸更加令人愛不釋手 ...
不過$30貴左少少 ... 如果賣$25更好啦
值8分呀佢!!
( 本人不停與男朋友搶食 ! )
紅豆沙比較遲黎 , 因為佢寫明製作需時 ... ( d 湯圓 )
份量好大碗 , 用一隻高身既白色碗載住。我用湯匙一撈 , 紅豆沙夠杰身不特止 ,
仲發現d湯圓係勁大粒 ! 有d 似自己響屋企搓果d
但係d紅豆全部淨返晒d皮 , 如果可以有一粒粒紅豆咬下會更好...
呢個紅豆沙值8分 !
食得好滿足 , 下次ge 紅豆沙撈湯圓 , 應該食邊間呢 :)?

Like
Ratings