2023-03-15 736 views
小弟鍾意食印度野,依間位於石崗既「美味屋」係一次機緣巧合下行山經過發現既,係我第二間典藏級印度餐廳。辛辣牛肉 (Beef Vindaloo) HKD88Vindaloo係印度咖喱之最,正常用兩至三種辣椒粉去調製,但依度既辣度屬於適中程度;牛肉肉質極之鬆化柔軟,有啲似燉肉,濃濃既牛味略有膠質帶有極香既番茄豆蔻黃薑味。芝麻烤餅(Plain Naan) HKD15蒜蓉烤餅 (Garlic Naan) HKD 18Naan Bread我偏好簡單口味,今次刻意唔叫有芝士/餡料,想試下Naan既質感原味,出乎意料打低晒重慶大慶任何一間餐廳😂因為即烤關係,比較遲上,但一上枱係熱既!有小麥香但唔係成口粉,酥香鬆軟,個人終於芝麻款式,味道較清爽;而蒜蓉口味帶酥油香,單食都惹味。馬沙拉雞肉(Chicken Masala) HKD72食得出由蕃茄和多種香料做base 色澤帶橙紅色,雞肉帶溫和辣味,主要係奶油香,滑而唔鞋口。「美味屋」性價比甚高,比重慶平仲免加一,食物夠熱夠新鮮,味道絕不輸比「Gaylord」,但位置隔涉,鍾意捐窿捐罅搵食既朋友就絕對要去試下😌

辛辣牛肉 (Beef Vindaloo) HKD88

芝麻烤餅(Plain Naan) HKD15