觀塘有唔少工廈入邊都有好嘢食,咁我今次成業工業大廈,近觀塘廣場嗰邊,試吓呢一間台式小店 哈豆🇹🇼。舖頭簡單佈置,另外都會播啲台灣嘅歌曲。秘製牛肉沙茶乾拌麵 $60沙茶醬拌麵原來都有好多材料🤩,佢除咗有沙茶醬之外,亦都有肉操汁、菜脯、滷水蛋、秘製牛展同油麥菜,整體份量都幾大份。拌麵嘅麵質,我覺得幾好,呢款就唔同刀削麵。佢煮得啱啱好,唔會話太冧或者偏硬身,可以掛到沙茶醬汁。另一方面,沙茶醬唔係淨係得鹹味,撈埋啲肉操汁就唔會話令到成個麵好乾。辣菜脯粒就擔當左個幾重要角色,有時沙茶醬俾人覺得肥膩,菜脯爽脆又帶點香辣,減膩😆。至於牛展,幾冧身,而且好香牛味,容易咬,幾出色。滷水蛋都醃得入味。蝦仁卷 $9 (跟餐加)平時食台式餐廳多數都係跟鹽酥雞,今次見到有蝦仁卷,決定試吓。🦐蝦仁卷外皮被炸過,所以就變咗脆口。另一方面,餡料除咗有蝦肉外,亦都有啲馬蹄粒粒,令到成條卷更加爽口。葉月鮮奶茶 加胚芽 $8+4 (跟餐加)奶茶使用鮮奶整,鮮奶味就比較重,如果佢個茶味可以重少少會更加好😛。另外,我自己加胚芽,胚芽份量都多,脆脆哋。

秘製牛肉沙茶乾拌麵 $60
秘製牛肉沙茶乾拌麵

蝦仁卷 $9 (跟餐加)

葉月鮮奶茶 加胚芽
$8+4 (跟餐加)
2021-03-12
$80 (Lunch)