2006-08-19
以前看食評, 見各食家對各間王家沙的評語麻麻, 但本人去開香港仔的分店,又覺得ok!但今次真係幾失望, 基本上樣樣餸都唔得, 同以前的水準差好遠!1. 小籠包: 一向都覺得唔錯, 皮薄, 湯汁多又鮮甜. 但今次, 一上枱, 全家人都好覺得好奇怪, 掂解個皮咁厚,一點都唔透明?果然, 食的時候真係覺得厚左!2.失傳醬咕嚕肉:完全唔掂, 肉少粉漿厚不特止, 入面緊餘的肉超級乾又韌, 簡直係食唔到!3.闊佬炒飯: 以前食過幾次都唔錯, 但今次又係失望.唔夠味, 而且旦白都炒唔勻,簡直整塊旦白煎完放落去!4.雞絲火腿銀芽炒冷麵: 基本上唔錯, 冇粗炒或者雙面黃的粗麵般油膩, 但弊在又係唔夠味!5.高力豆沙:又係好失望, 咬第一啖已知唔掂, 旦白好實, 一點都唔鬆化, 入面的豆沙少得可憐, 冷冰冰. 我覺得, 普通質素的茶樓的沙翁都好食過佢!最後,埋單的時候忍唔住同個男部長投訴. 我都好寬容了, 只是投訴那碟咕嚕肉. 點知佢全冇反應, 只是一臉的唔好意思的模樣, 但沒有說過一句話, 一句簡單的回應(唔好意思/對唔住or 辯駁的說話)都欠奉. 真係激氣!