2023-01-11 1654 views
🌃 食肆為中菜館,以fusion菜式為主,位於屯門市廣場二期一樓, 鄰近於屯門港鐵站B出口, 餐廳走現代風典雅路線,座位空間好闊落,坐得舒適, 並設有不少打卡位, 尤其是日系和風扇子擺設,特別吸睛。.🌃 今次小編進食係晚市時段, 上次於土瓜灣店選了套餐, 而今次在屯門店就不選套餐了,選擇單點形式, 可以選擇更多喜愛嘅菜式😍.🍖 火焰脆皮豬手💲148👉 呢個好適合打卡拍片 , 店員將脆皮豬手點火,營造火焰豬手嘅效果,十分吸睛, 之後店員將豬手切件, 豬手表皮食落好香脆, 肉質都燒到好香口, 還帶點肥膏😋, 另外可以沾上黑椒汁、香草汁同埋芥末沙律醬 。.🕊 皇牌乳鴿💲48👉 乳鴿以原隻呈上, 之後可要求店員切件, 食落皮脆肉嫩😋, 內裏都醃得好入味, 唔使沾淮鹽都足夠。.🌯 芥末沙律花枝卷💲48👉 作為前菜合適不過, 花枝春卷炸得好香脆, 點上芥末沙律醬更滋味😋.🦐 金銀蒜鳳尾蝦蒸粉皮💲68👉 鳳尾蝦size都幾大隻,食落口感好彈牙, 加上蒜蓉同埋炸蒜再撈埋粉皮一齊食, 感覺有啲似食緊蒜蓉鮮蝦腸粉😂.🐟 嚐聚酸菜魚💲138👉 酸菜魚嘅容器雖然唔算好大, 不過魚嘅份量係足夠, 魚片好嫩滑而

🍖 火焰脆皮豬手

🦐 金銀蒜鳳尾蝦蒸粉皮
💲68

🐟 嚐聚酸菜魚
💲138
👉 酸菜魚嘅容器雖然唔算好大, 不過魚嘅份量係足夠, 魚片好嫩滑而無骨😋, 酸菜味道較出, 而辣度比較迎合香港人口味,只有少少辣, 但麻度都幾足夠。

🍍 火焰菠蘿炒飯
💲128
👉 呢個又係店員表演嘅時間, 將菠蘿點火, 營造火焰菠蘿嘅效果, 打開菠蘿蓋之後聞到好香嘅炒飯味, 炒飯份量十分足, 可以同幾個朋友share都得, 連埋燒香嘅菠蘿一齊食,份外香甜😍

🍮 聚甜三小碟
💲58
👉 個size真係好迷你😂, 不過可以試齊三款甜品, 麻香炸湯圓、桂花糕 手工蛋白杏仁茶, 三款甜品食落完全唔同感覺, 麻香炸湯圓十分重芝麻香,表面微脆, 內裏煙韌, 而桂花糕特別清新, 蛋白杏仁茶飲落好滑溜, 杏味醇厚。

🍐 不一樣的「梨」
💲88
👉 呢一個甜品比較花工夫, 係冰糖燉雪梨, 內裏釀了燕窩😍, 係一個好滋潤嘅甜品, 我朋友本身有幾聲咳, 食完已經好咗好多。

📍 聚聚 Gathering
屯門屯順街1號屯門市廣場2期1樓39-42
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
Type of Meal
Dinner