2018-05-25
今日喺灣仔做完活動, 路過軒尼詩道近修頓球場, 地舖見到有間意大利pizza店有"All you can eat", 兩眼發光呀 竟然都只係$128。 已經包括頭盤,沙律,意粉小食同即焗pizza。 本身唔係pizza狂但係好味pizza一件起兩件止都相當滿足。 我們兩大一小就衝入去吃個假日悠閒lunch.店內裝修很有意式風情。 粗曠的水泥牆配上優雅的水晶燈, 幾幅經典的街畫, 頗有藝術氣氛。卡座位配上二人小梳化,頗為舒適。近門口廚房就是一個開放式超大焗爐。 pizza小食出品一目了然。點選食物都以剔紙仔形式。 廚師精選的沙律, 基本沙律菜車厘茄配上 黑醋汁, 清新開胃。小食方面都是經典意式美式小食。 香烤黑椒雞翼雞翼烤得很香帶少少黑椒味,難得 仲保留少少juicy。套餐飲品只包括汽水, 當然亦有其他樽裝入口手工啤也有供應。頭款也包括意式凍肉。 有parma ham,salami 和凍肉。 Parma Ham唔可以話好高質素, 但任吃價錢質素絕對ok。 薄切得來口感煙韌帶少許鹹香。 難得沙樂美腸也不算太鹹 和太多肥膏點, 淨係食依round凍肉到抵晒。另外試了兩款意粉。意式香辣煙肉意粉
小食方面都是經典意式美式小食。
香烤黑椒雞翼
雞翼烤得很香帶少少黑椒味,難得 仲保留少少juicy。
套餐飲品只包括汽水, 當然亦有其他樽裝入口手工啤也有供應。
另外試了兩款意粉。
意式香辣煙肉意粉。 意粉粗身比較硬身, 口感非常煙韌。 是我喜歡的質地。 汁醬帶微微的辣, 混入鮮味的辣椒油。 加上煎香了的厚切煙肉, 帶少許肥膏,甘香無比, 令成個意粉生色不少!
卡邦尼意粉
做法正宗, 卡邦尼意粉杰身带很重的cream, 濃厚滿足。意粉都是偏硬, 口感唔錯,吃上不會糊口。
我們再看看pizza order 紙, 躊躇著不知吃哪款因為即做的pizza雖然只有九吋, 以我們的食量都應該只能夠叫一款。 最後我們決定order蘋果藍芝士pizza。 pizza熱辣辣上枱, 因用上藍芝士,味道特別濃香, 表面舖上薄片蘋果,蘋果上有薄薄的蜜糖, 清新蘋果的甜香再配上濃味藍芝士, 一鹹一甜配搭得宜。 餅底易烤得鬆脆薄身,唔會有好厚實的麵粉。
再試多一個小食烤脆薯角。 焗得有點燶, 不過很乾身一點也不油膩。
德國香腸拼盤
三款香腸味道不錯,外皮香脆唔會喪鹹, 有肉的香味。 白身的肉腸沒有滲入肥膏, 夾雜著幾款肉的質感, 質素唔錯。
比起連鎖薄餅店, 雖然食物選擇唔算多, 但勝在款款都啱食又美味, 一定要帶朋友再來。