2017-03-03 149 views
前幾日心血來潮,約左屋企人去旺角既樂天皇朝到食飯。其實真係好耐好耐之前已經想食,但係一直都以為只有CWB先有,完全唔知道原來旺角都有分店,再加上屋企唔係住係港島,所以都唔會放工或者假期去港島食飯呢!!所以個日去左朗豪坊,遠望見到原來雅蘭中心有間「樂天皇朝」於是,我就決定約我家四口子去旺角到食飯啦!!去到當日,真係好慶幸自己有BOOK到台呀!因為你地都有興趣食既話,我都建議你地預先BOOK左位先,因為我ARD 7點幾到去,已經開始要等位個D,同埋仲有個TIPS係 佢地一定要等齊人先可以入去,所以有興趣食既話,真係要留意下啦!第一道菜,亦都係呢到既SIGNATURE,當然就係呢到既「七色小籠包」啦! 對於呢個小籠包,有D人話好食,有D人就話好難食,食返原味、正統既小籠包仲好食,不過我食完之後,我覺得7色真係唔錯,我覺得幾好食。 七色亦代表七款味道,分別係 #芝士、#麻辣、#蒜香、#人參、#蟹粉、#黑松露 及 #鵝肝 。七款味道都幾突出,而且皮好薄、湯很多!!我最鐘意係麻辣味,感覺舌頭庳的,但辣度不高。另外,我地亦都叫左個 成都口水雞 (HKD78) Poached Chicken in S

所以個日去左朗豪坊,遠望見到原來雅蘭中心有間「樂天皇朝」

於是,我就決定約我家四口子去旺角到食飯啦!!

另外,我地亦都叫左個 成都口水雞 (HKD78) Poached Chicken in Szechuan Style
由於我成家都好鐘意食口水雞,所以見到MENU有呢個真係心心眼呀! 佢係SERVE IN COLD既,當作一個前菜/ 開胃菜都唔錯,佢帶少許辣,雞肉嫩滑,真係唔錯! 如果想要全脾,好似要再加10蚊。一開始幾前菜已經好滿意 同埋好開胃了 ^_^
然後,我地再叫左個白灼秋葵 (HKD55) Poached Lady's Finger in superior Soya Sauce

其實我係一個秋葵愛好者 個人認為 佢係好味之於 又健康既蔬菜 聽講秋葵仲要係好高纖維架 HAHAA
差D唔記得講,我地因為唔夠侯 所以又叫左個原味小籠包食

呢到既小籠包既皮其實真係算薄! 而且一咬落去 好多湯汁流晒出黎!! 係呢到因為唔食小籠包,真係可惜可惜呀!
2017-01-24