Restaurant: Uchi Coffee
Offer: Cathay members can earn up to HKD4 = 2 miles with the Asia Miles by Cathay app. T&C apply.
Terms & Details:
  • Cathay members must present a membership QR code in the Asia Miles by Cathay app to earn Asia Miles.
2014-08-18 3042 views
屋子咖啡位於大圍既橫街,雖然距離港鐵站唔係好遠,只係約十分鐘路程左右,但係因為地點偏僻既關係,如果唔熟路真係未必搵到。小店裏面位置唔多,但係裝修得幾有特色,睇得出俾左唔少心機去佈置,有D似台灣果D家庭式經營既小店,感覺非常溫馨。吉烈豚肉 ($59)︰炸豬扒飯既份量一般啦,始終呢個價位唔可以要求太高。豬扒既口感只係一般般,只係俾基本既行貨好DD。前菜同沙律都係D大路野,唯一要讚吓既係個白飯,珍珠米既質素絕對係中上之上,再加埋喺飯面既七味粉令到佢更加惹味,連平時唔係太鍾意食白飯既我都忍唔住要成碗食晒!七味雞唐揚 ($66)︰其實同吉烈豬扒大同小異,只係將定食裏面既炸豬扒轉做雞塊。雖然只係得四大舊,但口感都叫做可以接受,一啖咬落去有D似麥樂雞既感覺,但唔同既地方在於佢相對比較痴口,有小小粉漿既感覺之餘卻又食得出雞既味道,非常特別!燕麥榛子梳乎里 ($48)︰等左差唔多廿五分鐘,是晚既highlight終於千呼萬喚出黎喇!梳乎里整得非常鬆軟,由於係即叫即整既關係,上枱時重有少少熱氣由裏面滲出黎!因為加左燕麥同榛子,梳乎里既口感比平時食開既更為特別,一啖咬落去非常之有質感,再加埋附近既雪糕,一啖

吉烈豚肉 ($59)
燕麥榛子梳乎里 ($48)︰等左差唔多廿五分鐘,是晚既highlight終於千呼萬喚出黎喇!梳乎里整得非常鬆軟,由於係即叫即整既關係,上枱時重有少少熱氣由裏面滲出黎!因為加左燕麥同榛子,梳乎里既口感比平時食開既更為特別,一啖咬落去非常之有質感,再加埋附近既雪糕,一啖熱一啖凍咁樣食梳乎里真係超梳乎!
總括黎講,呢度似係食裝修同埋用膳氣氛多過食物既質素。除左甜品之外,其他既食物都只係比average優勝少少,不過都算係值得專程黎一試既!
2014-08-16