來自韓國嘅百味堂喺7月份進駐K-11後,每次經過佢地嘅鋪位都見到人流不斷,當然而家過左幾個月,熱潮肯定係比起最初減退不少。由於係期間限定店,開左個幾星期後,我都特意揀個平日前來試左個原味牛奶雪糕,期間都睇過唔少評語,有讚有彈,我只能夠講,唔知啱唔啱你食,但就好啱我食。嗰次係同朋友黎食,事後我都不時同男朋友提起,話呢度嘅牛奶雪糕幾好食,期間我地幾次再黎都因為時間太夜而冇哂雪糕。到左pop up store嘅最後一個月,是日喺尖沙咀食完晚飯再行到黎K11睇睇,時間尚早當然仲有啦。除左原味、豆漿牛奶味雪糕,其他其實都係topppings,定價 $62/68/78,相當矜貴。水果方面,除左士多啤梨、tiramisu、蜜瓜同奇異果,一定唔少得9月份先推嘅藍莓牛奶雪糕。本來以我性格黎計,係應該會試嘅新嘅藍莓味,不過男朋友唔鐘意,冇計啦,按佢意思試左蜜瓜。新鮮蜜瓜牛奶雪糕 $78經過幾個月時間,店員唧雪糕都已經純熟,杯杯都唧得高身而且幾靚仔。一層蜜瓜果醬,加上牛奶雪糕,最後喺面頭加上6粒鮮蜜瓜,杯裝嘅雪糕因為製作過程較長,所以雪糕都已經開始溶化,影完相都要盡快開吃。鮮蜜瓜嘅size細細粒,先聞到果香

新鮮蜜瓜牛奶雪糕 $78

鮮蜜瓜嘅size細細粒,先聞到果香,入口天然,香甜得黎唔係死甜,混合牛奶雪糕食,係不死配搭,而且並冇蓋過牛奶雪糕原本嘅味道,依然奶味濃郁,不過溶嘅速度實在太快,去到後期已經同蜜瓜醬混埋一齊。(唔食得甜嘅人唔建議,可能會覺得太甜)

雖然味道真係唔錯,但定價唔算親民,所以在場好多人都係食原味或者豆漿味雪糕,至於果味,我試一次都夠,未知有冇機會喺pop up完結之前,再食一次原味雪糕呢。

2017-09-13
$78 (Last Night Supper)