2021-04-04
最近發現新「大陸」繼「楚撚記」後成為我同老公既新寵飯堂🤣🤣 -我哋試過一個星期幫襯三次 真金白銀比錢架 唔係收錢賣廣告😂 鐘意小炒夠穫氣 蒸嘢火候剛剛好 大排檔風味 茶餐廳格局 感覺乾淨d 坐得舒服d 食得安心d咁啦 😉 而且呢度係無收加一服務費架 但侍應們服務都很不錯 尤其係肥哥哥 好盞鬼 又會介紹正嘢食 😜 溫馨提示 每檯都會有一碟餐前小食 滿滿既花生🥜都係ᴴᴷ$5 算係平 不過我哋麻麻哋花生 -瑤柱肉碎蒸水蛋 ᴴᴷ$88呢個蛋真係滑過初生嬰兒既面🐷done啊 🥰 兩字記之曰:「嫩滑」‼️-豆腐魚頭湯ᴴᴷ$138唔好睇佢要成百幾蚊 其實成煲湯好大煲 可以飲到6碗 而且材料都唔少 有滑滑既豆腐 鮮嫩既魚頭魚雲 新鮮白菜仔 菇類 見相都知湯係奶白色 味道非常非常濃郁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 唔鐘意咁重胡椒味既 可以胡椒粉另上 我覺得咁樣原汁原味最正 唔會腥 😋😋-西蘭花炒鮮魷🥦🦑ᴴᴷ$108鮮魷好好味啊 炒得熟度剛剛好 口感彈牙但一d都唔韌啊 仲有唔少西蘭花 韮黃 青紅椒 菇 紅蘿蔔 等等-鹹蛋蒸肉餅ᴴᴷ$88先講價錢的確係比茶餐廳小菜貴 但味道好好 送飯一流啊 豬肉碎選用肥瘦相宜 仲有d冬
瑤柱肉碎蒸水蛋 ᴴᴷ$88
豆腐魚頭湯ᴴᴷ$138
西蘭花炒鮮魷🥦🦑ᴴᴷ$108
鹹蛋蒸肉餅ᴴᴷ$88
先講價錢的確係比茶餐廳小菜貴 但味道好好 送飯一流啊 豬肉碎選用肥瘦相宜 仲有d冬菇碎 咬落口感好鬆軟 有油脂香 又有冬菇香味 單單一個肉餅已經可以扒曬一碗白飯啦
青島啤酒ᴴᴷ$18
老公用黎送中式小菜絕配 話唔會太重苦澀麥味wor 我自己唔鍾意飲啤酒🍻 所以不予置評啦 😅 不過店家好細心 將碗都雪凍埋 咁啤酒就一定夠冰凍啦
白飯兩碗ᴴᴷ24
$12碗白飯真係唔算平啦不過份量都算多 但就係普普通通 無咩飯香咁😂
下次再介紹其他小菜啦 唔知大家又有無試過呢間大排檔呢