2019-08-15
Happy Friday, 今日回觀塘總公司上堂,上得堂當然準時收工,一於約埋平時少見的同事一齊吹吹水食個飯,周圍打聽同事說有一間叫360冰室的餐廳他們,中午食飯的時候試過覺得幾好,夜晚六點後便變成火鍋店名字叫做「發哥粥底海鮮火鍋」價錢適中,老實講自己買海鮮回家打邊爐邊有咁多海鮮食,可以由下午六點開始食到十二點收工為止,真的可以慢慢食慢慢吹。開胃涼菜涼拌白雲鳳爪,做得唔錯雞皮夠爽脆非常開胃涼拌青瓜,加入蒜頭辣椒油調製而成的涼拌青瓜,入口清新。時令燉湯,材料非常豐富雞腳瘦肉和姬松茸,滋陰養生正。蒜蓉泰醬焗青口,這個泰醬焗青口味道調調教非常好不僅味道吸引,而且青口不韌也沒有渣。龍蝦餐 $288 (半隻)海蟹餐 $248 (半隻)新鮮鮑魚、蟶子皇、貴妃蚌、多寶魚、黃金蜆、海蝦、時令貝所有食材一一上枱,看見那盆海鮮已令人心花怒放,海鮮不但高質新鮮而且種類繁多,如果又係限時食兩個鐘的話,肯定食到趕頭趕命,不能慢慢享受。食完海鮮煲粥水已經鮮到不得了安格斯牛肩肉,牛肩肉質素唔錯,油脂分布都幾好食落有牛味之餘有牛脂甘香在口中爆發真的很享受。自選八款火鍋配料西班牙豬腩片、自家製墨魚、脆鯇骨腩片、海蝦、竹
涼拌白雲鳳爪
開胃涼菜
涼拌白雲鳳爪,做得唔錯雞皮夠爽脆非常開胃
涼拌青瓜
涼拌青瓜,加入蒜頭辣椒油調製而成的涼拌青瓜,入口清新。
時令燉湯
時令燉湯,材料非常豐富雞腳瘦肉和姬松茸,滋陰養生正。
蒜蓉泰醬焗青口
粥底
龍蝦餐、海蟹餐
龍蝦餐 $288 (半隻)
海蟹餐 $248 (半隻)
新鮮鮑魚、蟶子皇、貴妃蚌、多寶魚、黃金蜆、海蝦、時令貝
安格斯牛肩肉
自選八款火鍋配料
西班牙豬腩片、自家製墨魚、脆鯇骨腩片、海蝦、竹笙、自家製韭菜餃
老實講食完海鮮安格斯牛肩肉已經非常飽,還有這八款火鍋配料實在抵到冇朋友配料樣樣新鮮,脆鯇骨腩片肉質新鮮爽脆有甜味,竹笙厚肉冇酸味質料上乘,自家製韭菜餃韭菜味香濃加上豬肉的香味幾飽都要食。
粟米粒南瓜粒和芋頭海鮮粥
食完以上所有食材店員為我們取出,已處理過的粥膽,加上粟米粒南瓜粒和芋頭粒一同放入粥底中,碗粥除咗鮮味之外我冇嘢講。
竹蔗水及汽水任飲
自家製竹蔗水,甜度適中入口感覺清潤,妤飲過汽水多多聲正。