2019-08-14
銅鑼灣不嬲都有好多好野食,但而家香港發生左咁多事,就想收埋自己一個,唔想出街食飯,所以近呢兩個月都少左出去食飯,今次有朋友話想去銅鑼灣行街先出黎放鬆一下自己,行行下肚餓就就腳搵左一間餐廳食飯。朋友點左玉子燒常餐,佢揀左咸牛肉芝士玉子燒、叉燒湯意粉、牛油多士,非常豐富,$48就可以食到咁多野,真係好少地方可以薄薄嘅蛋皮包上足料咸牛肉,真材實料,啖啖都充滿咸牛肉嘅香味,非常惹味。玉子燒蛋皮煎得好滑lulu,好味。牛油多士,多士好厚身,而且仲去左邊,食落就會更加鬆軟,食落去外脆內軟,陣陣牛油香氣。叉燒湯意粉可以話係香港人嘅創意發明,肥瘦叉燒鋪滿意粉面,件件都原件,絕對唔會係叉燒絲,抵讚! 朋友叫左Latte 鮮奶咖啡,濃郁咖啡香氣,入口苦中帶甜,口感亦非常幼滑,估唔到冰室都可以飲到鮮奶咖啡,另類享受~我揀嘅精選晚餐,套餐中包括羅宋湯、多士同飲品,我就點左紅豆冰加$7,紅豆冰有好香濃嘅椰汁味,而且仲有好多紅豆,紅豆煮到岩岩好,唔會變左好似紅豆沙咁爛,必飲特飲之一。我地仲叫左蜜糖雞翼,雞翼上搽上一層蜜糖,入口就即刻品嚐到蜜糖嘅香甜味,無好油膩感,雖然係用焗嘅方法整雞翼,但雞肉仍然keep住嫩滑。
蒜香鮮帶子炒西蘭花熱辣辣送上前,帶子同西蘭花包含住濃濃蒜香,好有鑊氣,帶子好嫩滑,而西蘭花幾爽跪又無草青味。