2019-01-07 3462 views
作為一個東九龍之友,經常被朋友笑言食勻觀塘,當然要緊貼區內動向啦!上月於The Wave用膳,見2樓有新開餐廳,八卦一下原來係M1旗下的新品牌~睇住M1於尖沙咀紮根,以前的數間酒吧都加入了餐廳元素,The Right Place,Nathan Left都各有特色。新餐廳名為登堂Down Town,甫進店感覺此店跳出酒吧框架,走高格調路線。餐廳劃分了幾個區域,酒吧區、coffee corner,間格分明,大廳盡頭有幾間party room,人多仲可以幾間打通的。餐廳柔和既燈光令人特別放鬆,相信日後定必成為放工後happy hour的聚腳點! 可惜餐廳還未領有酒牌,未能一嚐M1系列既signature cocktail~不過飲品選擇都比較多元化,台式奶蓋、花茶、Cold brew都有~ 我們先點2杯mocktails。我點左Ice Cube,呢杯簡直係ladies drinks,d花預先放左喺一粒粒既冰入面,真係好靚入口充滿住桂花、接骨木既味道,兩者散發出芳香既香氣,彷彿走進花叢中~另一杯Green Ladies就似一杯Kiwi juice咁,好fresh既青奇異果味,不過因為加左蜜糖,所
我們先點2杯mocktails。

Ice Cube
d花預先放左喺一粒粒既冰入面,真係好靚

另一杯Green Ladies就似一杯Kiwi juice咁,好fresh既青奇異果味,不過因為加左蜜糖,所以唔會酸。
Green Ladies
食物方面都有點旗下餐廳的影子,種類款式都好多~
我揀了低溫慢煮烤乳豬件配無花果燒汁,整個配搭都是我的至愛

低溫慢煮烤乳豬件配無花果燒汁
上檯時已經聞到陣陣烤香,刀鋒上而下切開,除了感覺到乳豬皮既薄脆,仲有肉既嫩滑。
店長見我地用刀叉食仲建議我地可用手撕開,會更有風味,還細心地為我地準備濕紙巾~
皮下既脂肪仲特別香滑,用手撕開肉汁流出又唔會覺得油膩,好juicy

之前喺The Right Place食過手工貝殼粉,口感煙煙韌韌有質感同平時食嘅好唔同~
本來想點比老公試吓,不過佢提議點黃金烤原隻龍蝦配粟米蓉法邊豆意大利飯($298)
黃金烤原隻龍蝦配粟米蓉法邊豆意大利飯
先試一口意大利飯,有點粟米忌廉既感覺,但原來配合埋龍蝦上面既咸蛋黃一齊,整體融合味道提升,仲好香!
烤香既鮮龍蝦,肉質彈牙爽口,都係一個唔錯既選擇!
Type of Meal
Dinner