2018-08-28
九點幾有啲肚餓,揸車去東大街,朋友又話想食壽司,一見到門口個招牌就轉彎拍咗車啦。 但一開頭響門口見到咁光猛,佢就好驚走咗, 行完成條東大街來回後都係要返嚟呢度。入去就見到原來係巨型Menu成個燈箱咁光,其實內部嘅燈光都係柔和嘅。呢度嘅生蠔價錢實在平得誇張,全部都係10幾20就有交易。全部都脹卜卜,大大隻好厚肉,非常新鮮。咁你要海水味呀,爽身啊,定係creamy就可以自己問返店員嘅介紹。石垣貝鮮甜得恐怖,質感非常幼嫩帶彈牙,那種優雅的甜實像女神於海邊對你微笑。三文魚腩都只係$8一片,救命!這個價錢實在太過分了,而且肥美滑溜質素絕對可以收多你四五倍價錢。請我們小喝兩杯的店家,順道送上北海道海膽軍艦和三文魚子軍艦。海膽質感幼滑非常,清甜甘味偏重。三文魚子咸鮮在口腔爆發,都只係$18件,係脆卜卜度可再加強。吞拿魚壽司,雖是赤身但口感油潤,肉質也滑溜,實在不錯。紅蝦刺身的蝦頭膏非常香濃,鮮味也不能與其他蝦比較,蝦肉甜度中高,蝦味很濃很重,不像牡丹蝦吃得多會膩口。最後點了碗三文魚麵豉湯暖暖胃,加了洋蔥提升了甜度,就咸了一點。原來Menu嘅sushi dog,係店家自創,用壽司紫菜包住飯,炸咗當作熱
吞拿魚壽司,雖是赤身但口感油潤,肉質也滑溜,實在不錯。
原來Menu嘅sushi dog,係店家自創,用壽司紫菜包住飯,炸咗當作熱狗包,承載着上面唔同嘅配搭餡料,下次要試試