2020-12-03 1172 views
家人住樂富偶爾都會去呢間酒樓食野,質素尚算ok;今早再同老媽子飲早茶,疫情下兩人一枱,安排得好好。到我埋單時,眼見一位老人家唔帶口罩去沖茶(前面放左好多茶具 碗碟),我見到一位樓面姐姐,便跟她說:果邊有位長者,麻煩你叫佢帶番口罩先出黎沖水!樓面姐姐聽後 異常激動 超大聲同我講:關我咩事,佢地唔帶又唔係我唔比佢地帶,佢地唔聽我地講,你黎話我仲咩!我即刻〇哂咀,一來我態度有禮、沒大聲,為何姐姐如此激動,守護店舖衛生問題應該都是員工責任,難道她唔應同?於是,身邊出現了另一位穿黑色西裝褸張經理,問我發生什麼事?我便一一道來,張經理聽到後都沒什麼事反應,看來應該是她們已習慣與客人的溝通方式,對衛生防疫方面,看得很輕!我第一次寫評語,我只想表示疫情嚴重,食店都應該好好守護員工及食客安全,再想可能員工是有工作壓力,就趁疫情請管理層好好的安排她們放無薪假,放鬆一下!再強調一間食店食物質素好,但若果服務態度質素惡劣,環境衛生不重視,再好食都不會再光顧!

再強調一間食店食物質素好,
但若果服務態度質素惡劣,
環境衛生不重視,
再好食都不會再光顧!

2020-12-03
Type of Meal