2023-06-23
端午節嘅時間真係行喺街周圍都係人,呢個時間就想慢活生活,嚟到佐敦新開嘅呢間日式Tera Pancake House,假日嚟記要先預約啊🤭環境係以日式嘅白色以及木板裝潢營造簡約設計,主打係疏乎厘pancake同窩夫,另外仲有鹹嘅主食如意粉同其他糕點等小食。櫻花蝦乾意粉盛裝的也是日式的手工格調盤子,以午飯的份量也是頗多,適合與朋友一起享用,闊條意粉上面鋪滿鮮蝦肉、蝦花蝦及蘑菇,忌廉嘅質地比較黏稠,口感濃密鮮味十足。櫻花疏乎厘(櫻花大福,自製抹茶雪糕)最新嘅menu!據說是日本大熱的甜點款式,鬆厚軟熟的疏乎厘相當吸引,上面除了鋪上一層麻糬質地外皮煙靭而柔軟貫徹整到疏乎厘甜品,底層內有乾坤!櫻花口味的忌廉吃到透徹的鬆軟質感,還配上了綠茶雪糕與紅豆!瞬間覺得自己去咗一轉日本旅行品嚐當地嘅滋味😋😋😋香蕉海鹽焦糖螞蟻人必點,以窩夫底層鋪滿了新鮮香蕉以及唧上香滑忌廉,除了灑滿了烤核桃同加上海鹽焦糖醬,窩夫出奇地香脆內軟!而且外層更帶有微微焦糖的質感,每樣食材都配合得天衣無縫👍🏻