2006-06-04
婆婆以前住旺角街市嗰頭, 而我細個亦是在婆婆家長大, 而最愛亦是豆腐花, 好自然地, 每次婆婆或媽媽帶我落去買餸時, 例必去食... "一碗熱豆花走甜+一杯凍豆漿" 是例牌的~ 廿年眨下眼的過去了, 婆婆今年也"離開"了, 所以間唔中都會去"人和"回味及回憶一下.. 超滑及勁重豆味的豆花和豆漿, 在其他地方真係食唔到.. 雖然街市地方係有d濕濕淋淋, 但仍然見到好多老街方黎幫襯~~~見佢依家仲有d煎餃子, 煎豆腐魚肉&韮菜豬紅等, 但我無試過.. 因始終覺得嗰度食係"荳品專家" 佢仲有賣d軟/硬豆腐, 腐竹&生根等, 間唔中媽媽都會買返黎煮餸.. 超市的盒裝豆腐真係無得比.. !!!但我曾經在citysuper食過$16一舊的"絹豆腐".. 都係勁好食.. 但和"人和"比. $4一舊.. 都係"人和"最抵食!!!
超滑及勁重豆味的豆花和豆漿, 在其他地方真係食唔到..