Sum Sum
Sum Sum
Level 2
2009-07-11
Follow
平常很少機會到屯門吃飯, 今晚為慶祝未來師嫂的牛一, 師兄一早約定我去屯門食「海鮮」... 起初實在想像唔到喺大興邨何來有海鮮檔, 去到見到個門面, 更加估唔到用每人$110既價錢就可以享受到以下咁高水準既美食。
1. 黃金焗尤魚
八點人都未齊, 所以食住哩碟黃金尤魚頂住肚餓先。
一入口就嚐到咸蛋黃的鮮香同幼細質感, 尤魚彈牙, 唔會死咸。唔錯唔錯...
2. 魚露香茅蝦
廚師以泰式手法入饌, 新鮮大蝦伴以蒜茸、洋葱、香茅、葱及魚露等, 比起純豉油皇大蝦多咗幾分香茅味, 味道變得較有層次感, 鮮得來不會過咸。但如果香茅味再濃啲會更加好。
3. 手撕雞 (兩隻)
蔡師傅話此餸菜之味美, 一隻實在不足以讓所有人都大飽口福, 故連叫兩隻。
食落肉質沒有一般店家的"霉", 已有好感。但最精采之處莫過於一起涼拌的青瓜和紅/白蘿蔔絲。原來這裡的酸菜都是自家醃製, 味道清中帶酸酸甜甜, 口感爽脆, 和同屬自家調配的麻醬和雞肉配合得天衣無縫。

3. 細鱗兩食 (炒球 / 蒸頭腩)
當晚吃的細鱗重約4斤, 由店家相熟的釣魚翁釣回來, 市面少見。
細鱗炒球, 肉質略嫌少許"林", 而且尚有少量骨未起, 稍稍扣分;
但其後的蒸頭腩卻給扳回不少分數。頭腩只用清蒸方式, 令吃慣炸頭腩的我本來有點抗拒。但一上菜, 聞到陣陣豉油香味, 已經按捺不住要多夾兩塊。遺憾的是沒有叫白飯...
4. 牛尾煲 x2 (自攜法式面包, 由店家烘熱成香脆多士)
又一味餸係打孖上既, 一試果然非同凡響。蕃茄味香濃而不過酸, 恰到好處。牛尾亦炆得好"林", 一試再試。

5. 蒜茸糯米蟹
因不能吃蒜茸, 所以這道菜只能由友人分享。

6. 炒蟶子
蟶子鮮甜不腥, 肉質結實。但可惜豉汁不夠香不夠辣, 上水榮發茶餐廳的汁要好味得多。 :)

7. 甜酸油炸鬼炒雞軟骨
這道菜別的地方少見, 小女子第一次吃到, 驚為天人。
油炸鬼和雞軟骨都被切成小件, 炸得香香脆脆, 再配以微辣的甜酸汁和青瓜, 解膩之餘又不會太熱氣。自己一個都可以食晒成碟。

8. 藍莓芝士蛋糕
由老板娘代購, 外觀精緻, 味道一流。可見老板娘的心思。加分。
埋單竟然每人只需$110, 平到俾完錢都唔信。本想說可以約friend專登過嚟試, 但師兄話今晚食既餸係餐牌上冇既, 咁下次嚟嘛食唔番...
Like
Ratings