本身今日放工打算去食沾麵,點知冇開所以去左附近呢間食魚生飯的鋪頭食。結果出乎意料,值得一試!鉄火堂的門面十分光猛,見到過三十款的配料可以作為自選魚生飯,感覺幾吸引!室內的設計挺日式的,有好多日式圖案的摺扇等等,氣氛十分良好。由於我地係十點幾先來到,所以不用等候就可以直接入去。入面挺不錯的,都是少量上班人士放工食下飯同吹水,唔會太嘈。佢地有啲 set 好左款式的魚生飯,望落去幾豐富。(除了下午12時至5時之外有加一的)仲有幾款小食同飲品,不過款式唔多。仲有一張自選魚生飯的紙可以填,其實諗得出想食的都有。右上角有幾種飯可以揀,我當然揀左感覺最好食的壽司飯啦!唔洗等好耐,我的自選魚生飯就到了!佢排得好整齊,而且有燒左 "鉄火堂" 三隻字的玉子呢~ 份量就有點少. 不過好彩有得免費添加壽司飯,所以一定可以滿足大食同細食的你!睇下~ 甜蝦望落去係咪好吸引呢 食落去幾鮮甜。另外我仲叫了三文魚、火炙左口魚同魷魚,同樣都係好好味。三文魚夠大塊,手掌咁長都有!($110)而我男朋友就叫左三文魚、火炙三文魚、北寄貝同帆立貝。用料都係好新鮮,而且整得好有心思、好靚個飯有少量魚子、子薑同 wasabi 放左一
結果出乎意料,值得一試!

入面挺不錯的,都是少量上班人士放工食下飯同吹水,唔會太嘈。

仲有幾款小食同飲品,不過款式唔多。

仲有一張自選魚生飯的紙可以填,其實諗得出想食的都有。
右上角有幾種飯可以揀,我當然揀左感覺最好食的壽司飯啦!

唔洗等好耐,我的自選魚生飯就到了!

睇下~ 甜蝦望落去係咪好吸引呢
 食落去幾鮮甜。

另外我仲叫了三文魚、火炙左口魚同魷魚,同樣都係好好味。

三文魚夠大塊,手掌咁長都有!

($110)
而我男朋友就叫左三文魚、火炙三文魚、北寄貝同帆立貝。
用料都係好新鮮,而且整得好有心思、好靚

個飯有少量魚子、子薑同 wasabi 放左一邊。
子薑酸酸甜甜、唔會話好辣,所以幾好食。
北寄貝彈牙香口!

兩個飯都有配埋味噌湯的,味道正常並有一兩粒細小的豆腐。

總結黎講, 呢個價錢絕對值得一試!
2017-08-17