2019-04-28
沒有想到happy Friday 竟然有驚喜!小店座落係熱鬧的蘭桂坊之上的擺花街,靜靜地可以享受一下高質素出品的法國餐。舖面:細細地但好舒服(上面bar 檯,basement 有沙發坐)當晚叫左:法國蠔(Gillardeau Oyster) : 被譽為生蠔界中的勞斯萊斯肉比較肥美香甜而且帶有淡淡的榛果香,加杯白酒簡直係人生一大享受。青口:一入口就與別不同,當年係丹麥食過一次牢牢記着的感覺回來了,一問之下真的是丹麥的品種(突然覺得自己好厲害)主菜:1. 香煎鱸魚:見到個賣相超吸引第一時間立刻要影相留下紀念。皮煎得好脆好香,最特別係個汁,竟然係用新鮮嘅龍蝦湯熬製出來的汁去煮嘅,真係好矜貴!2. 羊架:表皮香脆,真的可以話外脆內軟飲品:想飲mojito但不能有酒精點算呢?老闆娘好好,立即幫我調教了杯virgin mojito (滿足)甜品:Mango Mille Feuille (餅底好脆,芒果同吉士份量平衡得好好,唔太甜)好豐富,好滿足用心製作到一個程度:連麵包都係自己新鮮出爐,全部不假外求,為要保持出品有水準。咁就要keep 住黎試下喇!
當晚叫左:
主菜:
2. 羊架:表皮香脆,真的可以話外脆內軟
Gillardeau Oyster
Fresh mussels
Pan Fried Sea Bass
Lamb Rack (medium well)
Mango Mille Feuille