2020-06-23
呢間係一間新開的茶餐廳,所以一直都想試,呢排出咗優惠所以就去咗食。叫左個經濟晚餐 — 黑椒火腿豬扒飯 (包一碗湯及熱飲)呢個湯鹹到爆,除左鹹味,飲唔出用左咩其他材料。 主食—黑椒火腿豬扒飯首先非常驚喜的是,他們用心擺盤,而且用料上也不馬虎1)椰菜不會像一般茶餐廳的煮得太爛,顏色上仍保持翠綠,口感也是爽脆的2)火腿應該係用金妹嘜,有熟識的味道3)飯是用較好的米,有米香飯味,應該係泰國米,我都唔知,但係我好少覺得茶餐廳的飯好食4)到主角—豬扒,首先賣相討好,不會是乾乾的,加上又夠大塊,令其未食已經加左唔少分。再食一啖塊豬扒,煮得恰到好處,肉質鬆軟,未去到有彈性,但起碼不會嚡口,再加上他應該有少少煎過下塊豬扒,令佢有少少香脆,加上這個黑椒汁好有黑椒味又唔會死鹹,有返咁上下水準。 茶餐廳來說,他們的確是比較用心,無論係食材同食物的況現,看得出他們對食物出品有要求,希望他們能堅持。
中湯
呢個湯鹹到爆,除左鹹味,飲唔出用左咩其他材料。
主食—黑椒火腿豬扒飯
經濟晚餐—黑椒火腿豬扒飯
2)火腿應該係用金妹嘜,有熟識的味道
經濟晚餐—黑椒火腿豬扒飯
Other Info. :
坐接近門口的卡位,有2個問題,1是一有人入店就有陣熱風吹入來,都幾熱。 2係佢冷氣滴水