2018-07-03 59 views
因為朋友住喺呢頭,所以揀左呢間就近佢既日式餐廳食野,一入順寧道就見到呢間門面充滿日式風格既小店,大大張寫住"烏冬"同"燒烤"既旗幟擺放喺門口兩邊非常吸睛。店面唔算太大,只有廖廖幾張枱,如果滿座時間會坐得有啲擠逼,我地去既時候係兩點半鐘,過左lunch hour既關係人唔算好多。除左包餐飲同沙律既午餐之外,仲有唔少散嗌既小食,包括沙律、炸物、一品料理、串燒等,價錢亦好合理,每份都係二十至三十零蚊不等。沙律跟餐送既,主要材料係青瓜絲、蟹柳同蟹籽,清新開胃。沖繩煮豬軟骨烏冬配鰹魚湯底湯底鮮美清甜,入口滑順,配料豐富,除常見既紫菜、木耳、昆布外,仲有蘿蔔、嗚門卷,烏冬彈牙,食得出係出面舖頭賣需要冷藏、品質佳果隻。豬軟骨份量頗多,軟骨位雖然不至於入口即溶,但軟嫩多汁,非常入味。日式醬燒肥牛烏冬配血池地獄湯湯底顏色好紅,但味道無想像中"地獄",唔算太辣。肥牛口感唔會太肥膩,煮得唔韌,但連湯上感覺味道有啲沖淡左。一樂厚燒玉子口感濕潤綿密,味道剛好唔會太甜膩,如果製作過程加埋高湯會更味美炸一口芝士配藍莓醬幾特別既一款,本來以為搭配會有啲怪,但酸酸甜甜既藍莓醬中和左炸芝士既鹹膩,食落好夾完全唔覺得漏,值

沙律
跟餐送既,主要材料係青瓜絲、蟹柳同蟹籽,清新開胃。

沖繩煮豬軟骨烏冬
沖繩煮豬軟骨烏冬配鰹魚湯底

日式醬燒肥牛烏冬
日式醬燒肥牛烏冬配血池地獄湯

一樂厚燒玉子
一樂厚燒玉子

炸一口芝士配藍莓醬
幾特別既一款,本來以為搭配會有啲怪,但酸酸甜甜既藍莓醬中和左炸芝士既鹹膩,食落好夾完全唔覺得漏,值得一試

鹽燒安格斯一口牛
汁燒安格斯一口牛
牛味濃郁醬汁調味恰到好處,夠惹味,火侯略嫌過左少少,有啲啲乾身。

汁燒鰻魚串
汁燒鰻魚串
鰻魚肉質軟嫩,入口即溶,外皮烤得香口略帶微焦。

沖繩黑糖蕨餅
賣相相當精緻,好有日式風味,影左好耐相都唔捨得拆開食

沖繩黑糖蕨餅
蕨餅軟身彈牙,好似食梗啫喱糖咁,好香黑糖味,配搭既黃豆粉落得好重手

雖然環境唔算太大,但喺香港地細租貴既壓力下食物製作仍非常用心,喺香港已經買少見少,希望店主繼續加油
2018-06-26
$110 (Lunch)