2018-06-17 249 views
星期五最好做咩?最好同好友慢食一個美味有質素又用心的晚餐!因為我地一早就到,所以未有好滿,燈光柔和,感覺令人舒服餐廳外面亦有座位好,環境不錯呢到既水跟外面好多餐廳唔同,好用心,聽侍應哥哥講原來係用上雜莓浸架,所以飲落有點微酸且帶雜莓香氣,入口好舒服餐牌上面有好多選擇,不過我地比較喜歡選套餐,可以一次過食到多款美食又唔洗自己諗,仲有感覺比較優惠,套餐選擇都有幾種,但店員都推介呢款,果然無介紹錯,真係好正好味呀!我地呢個餐個名叫The Noble,幾特別每個餐都有個名HKD588我地揀既餐一樣,只係主菜唔同但都好味美!先黎第一道菜:煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿呢個配搭個人感覺幾特別,而且鵝肝本身都幾肥美油膩,但大廚煎得好好,鵝肝外面完全唔會油淋淋,反而好香帶點脆身口感,加上菠蘿既酸甜同蘿蔔既爽,入口好特別,爽脆軟甜鹹,好食,而且配有蔬果,令鵝肝食落唔油唔膩鮮八爪魚配牛油果番茄醬又是一個清新又特別既配搭八爪魚好爽好鮮,牛油果好軟滑同蕃茄醬既清新帶點酸,很不錯之後來個經典龍蝦湯份量唔大,但對於我就好足夠,好香濃郁,質感唔會稀白松露醬北海道帶子配波蘭汁又係好特別平時好多餐廳都係用黑松露,但呢間餐廳用上
星期五最好做咩?
最好同好友慢食一個美味有質素又用心的晚餐!

因為我地一早就到,所以未有好滿,燈光柔和,感覺令人舒服

餐廳外面亦有座位好,環境不錯

我地揀既餐一樣,只係主菜唔同但都好味美!

先黎第一道菜:煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿

鮮八爪魚配牛油果番茄醬
又是一個清新又特別既配搭
八爪魚好爽好鮮,牛油果好軟滑同蕃茄醬既清新帶點酸,很不錯

之後來個經典龍蝦湯
份量唔大,但對於我就好足夠,好香濃郁,質感唔會稀

白松露醬北海道帶子配波蘭汁
又係好特別
平時好多餐廳都係用黑松露,但呢間餐廳用上白松露醬,加上波蘭汁,微微酸,而且好香,真係要親試先知道個種味,特別到非筆墨能形容,帶子好鮮且爽口

法式焗田螺配日式芥末薯蓉
好少會用上芥末,香味更出,味道唔太鹹,薯蓉唔會太多,所以唔會太膩

而且餐廳好用心細心,吃過多道前菜後,中間夾著一道清新酸甜既青檸雪葩,好解膩

清新一下口腔後,終於到主角,我朋友一向對羊架情有獨鍾,所以選擇香草焗羊架配松露甜薯
單看已夠特別,平常的配菜都係一般薯菜,但呢到就用上甜薯及感覺有點中式既三絲(冬菇紅蘿蔔椰菜),而羊架上面用上麵包糠略煎,從而令羊架更香口,羊架入口唔韌好嫩,整個配搭特別但又出奇地夾

而我就選擇日式吉列肉眼扒配咖喱意大利飯
真係不得不說一句呢間餐廳好有創意創新
意大利飯用上咖喱,有別於其他餐廳吃到的,而且咖喱係自家製,食落辣但唔會留係口腔,同平常食到既甜辣好唔同,餐廳真係好心去做每一道菜,而肉眼扒炸得外面好脆,雖然有汁沾上但無損吉列的香脆,肉眼亦好入味

最後來個美味精緻甜品拼盤作結
左面既檸檬吉士餅,味道酸酸甜甜,好濃既檸檬及蛋味;中間既抹茶奶凍,唔會太甜,口感滑溜,帶點清新抹茶香,右面既肉桂酒煮梨,份量小小好合口味,而且個人比較喜歡梨既酒味無搶到梨既清香,而且好爽脆,大概是個人不太喜歡平常吃到口感太腍酒味太濃既,所以相比下比較喜歡呢間餐廳的酒煮梨!

今晚呢個晚餐真係無得挑剔,如果真係要挑剔,應該係肉眼,唔太喜歡食到有筋既部分吧⋯⋯但其他整體都好好味好滿意呢!會再來既!!!!