今年生日,男朋友一手一腳安排,食咩晚飯自然都係佢安排啦。全日都好期待,好想知佢帶藍妹食咩好西。😍去到既時候終於知道啦!原來係鐵板燒!可能之前食過一間鐵板燒放題,貴又唔好食,所以為左彌補遺憾,佢揀左呢間去幫藍妹慶祝。😊呢種比較貴既鐵板燒,每枱都會有師傅專人係面前燒每道菜,睇得又食得。😏—因為上載照片有限,所以只係揀中啲去重點講,實際上食多過post出黎既。我地揀左「"秋田"二人前套餐AKITA」。河豚乾正式開始之前,會煎個河豚乾比每位客人食左先。藍妹係第一次食河豚乾,覺得好好食。魚乾味好濃郁,夾雜少少甜味,好有咬口。😬—魚籽鵝肝蒸蛋鵝肝比好多魚籽遮住左,睇唔到。😂小小一隻雞蛋,真係估唔到咁好食。魚籽既咸香味,配埋鵝肝油,同滑溜既蛋一齊食,真係回味無窮。🤤—西京銀鱈魚柳呢個鱈魚柳真係藍妹呢幾年食過最好食既!😵大大塊不在話,魚肉真係好滑,而且魚油非常多,食落口超甘香。食完一啖忍唔住食第二啖,食哂仲覺得意猶未盡。😖—活伊勢龍蝦半尾每個人會有龍蝦半隻,睇住個師傅好有功架咁,三兩下手勢將隻龍蝦拆肉。😏拆好肉之後,再將龍蝦頭裡面既蝦膏加啲牛油(仲有其他唔知係咩既野),當做汁咁炒香佢。😱蝦肉非常彈牙,
去到既時候終於知道啦!原來係鐵板燒!

我地揀左「"秋田"二人前套餐AKITA」。
河豚乾
正式開始之前,會煎個河豚乾比每位客人食左先。
藍妹係第一次食河豚乾,覺得好好食。
魚乾味好濃郁,夾雜少少甜味,好有咬口。😬
魚籽鵝肝蒸蛋
鵝肝比好多魚籽遮住左,睇唔到。😂
小小一隻雞蛋,真係估唔到咁好食。
西京銀鱈魚柳
呢個鱈魚柳真係藍妹呢幾年食過最好食既!😵
大大塊不在話,魚肉真係好滑,而且魚油非常多,食落口超甘香。
食完一啖忍唔住食第二啖,食哂仲覺得意猶未盡。😖
活伊勢龍蝦半尾
蝦肉非常彈牙,一啲都唔散,龍蝦好新鮮。
因為加左蝦膏做汁去炒,所以龍蝦既味道非常濃重,成個口都係果陣蝦香。😙
食完啲肉之後,蝦殼都唔會浪費,拎去煮湯。
師傅會將剩返既殼擺靚靚,然後落酒去爆一爆香佢,咁樣煮出黎既湯,蝦味會更突出。😌
洪洪烈火,真係幾壯觀。😲
龍蝦麵豉湯
個湯的確幾重龍蝦味,不過藍妹覺得有啲咸,而且唔想飲到飽哂,所以淺嚐幾啖就算啦。
香煎頂級鵝肝
如果唔想食鵝肝,可以揀「香煎北海道帆立貝」,但藍妹同男朋友都超鐘意食鵝肝,所以唔洗諗啦。
佢塊鵝肝好大塊,真係睇見都流哂口水。🤤
鵝肝一定好食嫁啦,厚身,煎得岩岩好,唔會太老實的的,藍妹甚至覺得可以煎熟啲。😃
鵝肝固然好食,但藍妹反而想讚既係佢個包。
落左牛油去煎一煎,個包吸哂牛油既香味,脆卜卜,配上鵝肝既軟滑口感,剛剛好!😉

炒野菜
中間有道炒野菜,中規中矩,好大份,食菜都半飽啦。😂
啲菜一啲都唔苦,炒得唔錯。
澳洲頂級和牛厚燒(自選牛肉鐵板燒)
個餐有3款肉可以選擇,男朋友發辦,揀左「澳洲頂級和牛厚燒」。
我地要5成熟,師傅功力唔錯,煎出黎睇個樣都知合格。😎
和牛味好突出,真心調味料都可以唔落,淨係食牛既肉汁都夠。😜
肉好林,但依然有咬口,唔會好似比鬆肉粉LA到林哂咁。
招牌秋田炒飯
到炒飯環節,如果有特別要求,可以預先同餐廳師傅講定要啲咩公仔,佢會整比你。
藍妹鐘意Chip and Dale,男朋友好Sweet咁叫定師傅整Chip,整得真係幾似呢。😍
講返個炒飯,師傅問左我地有咩唔食,跟藍妹要求,唔要蔥同蝦,於是藍妹既版本係咁既。
個炒飯真係好正,佢將頭先和牛既邊邊碎碎炒埋落去,超級香既牛味。😁
飯粒分明,唔係太乾身,有少少油份係面,藍妹幾鐘意呢種感覺。😋

精選甜品
原來精選甜品係紅豆豆沙餅,睇住師傅一個圈一個圈咁整,好治癒。☺️
紅豆真係一啲都唔甜,反而個餅甜啲,作為一個甜品絕對唔會漏。
仲有一個雪糕既,抹茶同豆腐味,藍妹同男朋友都揀左豆腐,清淡啲作總結唔錯。😀

因為生日,所以餐廳都送左件蛋糕仔。
伯爵茶味,比較少食,藍妹好鐘意,淡而香,即使好飽都忍唔住食左大半舊。🤣

做個總結,價錢唔平既,但係講服務同水準,藍妹覺得物超所值。❤️️
雖然唔知係咪有其他更好既餐廳,但係成晚一路食,師傅間唔中都會講解下食物,同我地傾下計之類。
亦見到師傅既功架好好,每樣野有姿勢有實際。😌
成晚既氣氛好好,野食亦好岩藍妹口味。
如果要慶祝節日,藍妹真係好推薦呢間。👍
Type of Meal
Dinner